Fazole

fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také  minerálů ( draslík, hořčík, mangan, vápník a železo ) a vitamínů C, A, skupiny B, kyselinu listovou. Fazole MIXFazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra ( zejména zelené lusky ), ledviny a močový měchýř ( tmavší druhy ). Kromě toho fazole odvodňují a omlazují. Po několika dnech a týdnech konzumace pokrmů s fazolí se budete cítit v kondici, protože fazole podporují  činnost srdce a krevní oběh. 
Při přípravě fazolí přidejte cca 1/4 až půl lžičky kurkumy
 

Klíčení fazolí - postup:

Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve specielních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lzeFazole mungo klíčky dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek. Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci. Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.
 
Upozornění: vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1283-klicky-jsou-tovarnou-na-zdravi-jak-si-vypestovat-doma-a-jak-je-pouzit-v-kuchyni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Fazole Mungo

Fazole mungo ( zelená sója) jsou malé kulovité plody olivově zelené barvy, velikosti cca 5mm
  • zdroj vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, C
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • zdroj vápníku, hořčíku, železa, draslíku
  • bez obsahu lepku
  • dobře klíčí
Příprava: fazole mungo namočíme ve vodě na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě. Délka vaření je prom
ěnlivá, cca 30 – 60 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme a mungo solíme až po uvaření.
 

Fazole Adzuki

Fazole adzuki jsou malé (cca 5mm), červeno – hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchutí. Jsou velmi populární Fazole adzukihlavně v Číně, Koreji a Japonsku, kde je dokonce považují za “královny fazolí“. 
  • vysoký obsah bílkovin, fosforu, vápníku a vlákniny
  • zdroj vitaminů A a B2, nebo také zinku, draslíku a železa
  • alternativou masa pro vegany a vegetariány
  • nejlépe stravitelná luštěnina
  • brainfood
  • jsou syté a výživné
  • bez obsahu lepku
  • celá řada stopových prvků, jako například fosfor, nebo draslík
Příprava: fazole adzuki namáčíme ve vodě alespoň na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě asi 30 minut v závislosti závisí na stáří semen (čím starší tím déle). Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Solíme až po uvaření.
 

Fazole Bango

Bango jsou velké strakaté fazole tmavočervené až černohnědé barvy.
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • brainfood
  • bez obsahu lepku

Fazole Borlotti

Fazole mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy, jinému jedlé kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovávají si svůj tvar a jsou pevné na skus. 
 

A jak je to s fazolemi a nadýmáním?

fazole podporují trávení a k nadýmání vedou pouze, pokud nebyli často součástí  jídelníčku a proto je potřeba je zařadit častěji. A jak správně fazole připravit? Po propláchnutí fazolí přelijte fazole vřící vodou a nechejte několik minut odstát. Před vařením vodu sceďte a v nové vodě vařte cca 10 min. až změknou. Při vaření fazolí kromě soli ( nejlépe Himalájská nebo mořská ) přidáme i koření, které brání nadýmání ( kmín, fenykl, koriandr nebo saturejku - ale ne všechno koření současně!!!).
 

Fazole a jejich účinky:Fazole a čočka

  • podporují krevní oběh a činnost srdce
  • podporují játra, ledviny a močový měchýř
  • podporují činnost střev
  • zdroj minerálů
  • odvádějí přebytečnou vodu z těla
  • snižují a regulují hladinu krevního cukru v krvi
  • zlepšují vzhled pleti
  • pomáhají při špatné náladě a depresích
  • posilují obranyschopnost
  • nízká kalorická hodnota s dostatkem vlákniny - vhodná při redukčních dietách
  • podporují regeneraci a hojení ran (vitamin K)
  • u zelených fazolových dejte pozor na šťavelany (brání vstřebávání vápníku)

Fazole i v BIO kvalitě?

Pěstování fazolí:

fazole můžeme pěstovat pod ovocnými stromy mají na kořenech hlízkovité bakterie, které půdu obohacují o dusík. Vhodní sousedé fazolí jsou okurky, rajčata, červená řepa, salát, ředkvička, čínské zelí, polníček. Fazole nepotřebuje změnu půdy a záhonu (čili střídání plodin), můžeme je tedy pod stromy mít každý rok. Keříčkové fazole můžeme pěstovat mezi jahodami a u brambor. Prospívá jim saturejka, dobře se jim daří ve společnosti šalvěje, její vůně odpuzuje černé mšice a zároveň podporuje bujný růst fazolí. Nevadí jim ani slunečnice, po kterých se mohou i pnout a vytvořit společně hezké společenství. Fazole se nesnáší s hrachem ( stejné nároky na půdu ). Nepěstujeme je s cibulovinami (pórek, cibule, česnek), nerozumí si ani s fenyklem. Více informací
zobrazit více..
Loading...