Fíky
Fíky, exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody, proteinů a sacharidů, jsou i zdrojem minerálů sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu, vitaminu A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, jsou vhodným doplňkem při hubnutí, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru. Jsou vhodné při anémii, výborně zasytí.
- sušené fíky
- fíkovou pastu
- baby sušené fíky (ze Španělska)
Sušené fíky a jejich účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporují trávení (zdroj vlákniny), působí proti tuhé stolici, dobře zasytí, podporují peristaltiku střev a mikrobiotu
- podporují zdraví zubů, kloubů a kostí (vápník a hořčík), vhodné jako prevence osteoporózy
- plody mají očistný účinek
- zdroj protioxidatům (polyfenoly)
- prospívají kardiovaskulárnímu systému
- pomáhají snižovat krevní tlak
- podporují krvetvorbu a jsou vhodné při chudokrevnosti
- zdroj přírodních protibiotik, harmonizuje střevní mikroflóru (zdroj probiotik)
- podporují obranyschopnost organismu
- obsahují rozpustný pektin, kter snižuje hladinu lipidů v krvi, napomáhá udržovat normální hladinu LDL
- harmonizují krevní tlak
- pomáhají neutralizovat kyselé potraviny
- lehce stravitelné, zasytí, jsou zdrojem proteinů a vlákniny
- okamžitý zdroj přírodní energie při únavě a vyčerpání
- zdroj elektrolytů (sodík, draslík, hořčík, vápník)
- brainfood, podporují funkce mozku
- více
Fíky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, cukroví
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v létě se mohou na suchých plodech objevovat malé bílé krystalky cukru
Kontraindikace:
Čeleď: morušovníkovité (Moraceae)
Signatura: