Flavonoidy ( polyfenoly ) - vitamin P

zahrnují více jajk tisíce různých sloučenin a jejich seznam stále roste. Jsou rozpustné ve vodě. Nacházejí se téměř ve všech rostlinných buňkách a protože jde o barviva, dodávají rostlinám jejich charakteristické zabarvení. Někteří odborníci flavonoidy řadí mezi  vitaminy P , protože zvyšují pružnost cévních kapilár. V rostlinách se často nacházejí společně s vitaminem C a chrání ho před oxidací. kromě antioxidačních vlastností působí antibakteriálně a podporují i tvorbu hormonů. Zjistilo se, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Flavonoidy podporují též imunitu a mají protinádorový účinek.
 

Flavonoidy ( bioflavonoidy ) a jejich účinky:

  • zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
  • antioxidant podporující imunitu
  • působí proti zánětlivě
  • brání růstu nádorů
  • brání množení střevních patogenů
  • prevence proti vředům a rakovině žaludku
  • chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy
  • chrání jaterní buňky
  • zabraňují oxidaci LDL cholesterolu  volnými radikály
  • působí proti srážení krve
 

Rostlinné zdroje flavonoidů:

Nejznámější flavonoidy:

zobrazit více..
Loading...