Flavonoidy ( polyfenoly ) - vitamin P
zahrnují více jajk tisíce různých sloučenin a jejich seznam stále roste. Jsou rozpustné ve vodě. Nacházejí se téměř ve všech rostlinných buňkách a protože jde o barviva, dodávají rostlinám jejich charakteristické zabarvení. Někteří odborníci flavonoidy řadí mezi vitaminy P , protože zvyšují pružnost cévních kapilár. V rostlinách se často nacházejí společně s vitaminem C a chrání ho před oxidací. kromě antioxidačních vlastností působí antibakteriálně a podporují i tvorbu hormonů. Zjistilo se, že zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Flavonoidy podporují též imunitu a mají protinádorový účinek.
Flavonoidy ( bioflavonoidy ) a jejich účinky:
- zvyšují účinnost vitaminu A, E a betakarotenu
- antioxidant podporující imunitu
- působí proti zánětlivě
- brání růstu nádorů
- brání množení střevních patogenů
- prevence proti vředům a rakovině žaludku
- chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy
- chrání jaterní buňky
- zabraňují oxidaci LDL cholesterolu volnými radikály
- působí proti srážení krve
Rostlinné zdroje flavonoidů:
- ovoce ( citrusy, švestky, jablka, jahody, maliny, borůvky, černý rybíz, arónie )
- zelenina ( zelí, celer, petržel, brokolice, cibule, česnek a pórek )
- luštěniny
- byliny
- ořechy
- sója
- obilniny (červená, černá a hnědá rýže)
- kakao
- zelený čaj
- olivový olej
- červené víno ( slupka a jadérka
- ostropestřec mariánský
- rajčata
- kakao
Nejznámější flavonoidy:
- quercetin
- rutin
- resveratrol
- antokyany
- pyknogenol - má 20 x silnější antioxidační účinky než vitamin C
proanthocyanidiny
zobrazit více..
Loading...