Gastronomie

Gastronomie

V České republice působí řádově 50 tisíc gastronomických zařízení a z toho více než 30 tisíc představují hospody a restaurace, tržby v gastronomii vloni dosáhly zhruba 150 miliard korun.

16.11.2020 Objednáním jídla se 70 procent lidí snaží podpořit své oblíbené gastronomické podniky. Lidé si v současné době více než na jaře uvědomují problémy, se kterými se restaurace v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatřeními potýkají. Občerstvení z výdejního okna nebo přes rozvoz si nyní kupuje o zhruba čtvrtinu víc strávníků než při jarní vlně nákazy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika (ČTK) 

29.5.2020 Automatické spropitné? Deset procent je to nejmenší, co si číšníci po právu zaslouží, říká restauratér

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/automaticke-spropitne-pokud-hoste-nejsou-spokojeni-platit-by-ho-nemeli.A200528_110655_dobra-chut_ape?zdroj=vybava_recombee

26.5.2020 Přeplněné ulice v centru Prahy, v nichž se kvůli turistům nedá hnout, jsou stále minulostí. Panuje v nich klid, který ze dveří sklesle pozorují místní restauratéři, jejichž podniky bohatě živili právě turisté. Přestože v pondělí vypukla zásadní vlna rozvolnění pandemických opatření a hosté mohli znovu usednout za stoly svých oblíbených lokálů, židle řady podniků v centru hlavního města zůstávají prázdné. Někteří proto zlevňují a začínají cílit na domácí klientelu.

  • Všechno jsme zlevnili zhruba o 30 %, menu přizpůsobujeme tuzemské klientele,

Pivo za 39 korun, hlásají cedule mnoha restaurací v centru hlavního města. Pro některé taková cena představuje i třetinu té původní.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/jsme-v-pasti-nezvladame-to-zoufali-restaurateri-z-centra-prahy-meni-menu-i-vyrazne-zlevnuji.A200525_180632_firmy-trhy_tesa

15.4.2020 V tuto chvíli je 90 % hospod a restaurací zavřených a nemá žádné příjmy. Pořád ale musejí platit lidi, nájem a další náklady. Asociace hotelů a restaurací odhaduje, že pokud budou hospody zavřené do konce května, přijde sektor o 40 procent tržeb. Pokud si vezmeme, že tržby v gastronomii vloni dosáhly zhruba 150 miliard korun, jedná se řádově o 60 miliard, o které letos hospody a restaurace přijdou. Pokud přijdou hospody a restaurace až o 40 procent tržeb, zasáhne to nejenom je, ale i jejich dodavatele - tedy pivovary, výrobce nápojů, velkoobchody a další firmy působící v gastronomii.

Celková roční produkce piva se v posledních letech pohybuje okolo 21 milionů hektolitrů. Z toho asi 16 milionů se spotřebuje na domácím trhu. V tuto chvíli pivovary prakticky přestaly vyrábět čepované pivo, které představuje 36 procent domácí produkce, tedy necelých šest milionů hektolitrů.

Řádově se jedná o stovky milionů velkých piv, která nejenom že v krajním případě musejí pivovary na vlastní náklady zlikvidovat, ale současně - podle stávající legislativy - by měly z části vylitého piva odvést spotřební daň. Je to naprosto nelogické ustanovení zákona, na které upozorňujeme už několik let a za které mají teď pivovary platit.

1.4.2020 Gastronomie, jak ji známe, umře. Přežijí bistra a zlepší se servis, tvrdí hospodští. Provozovatel pražského Café Louvre usuzuje, že přežijí "hipsterská" bistra, velké restaurace budou mít naopak problém. Michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek tvrdí, že bude otvírat znovu od začátku a zaměří se víc na české. Rozvozu nyní prý využívá asi čtvrtina podniků. "Je to určitá pomoc, ale žádná záchrana. Rozvozy stojí restauraci až 30 procent z hodnoty objednávek a většina z nich nemá na to ve své nákladové struktuře rezervu. Aby se to vyplatilo, musí zcela upravit menu, použít jednodušší, levnější suroviny, točit stejná jídla anebo zvýšit ceny.

https://magazin.aktualne.cz/co-zbude-z-gastronomie-preziji-bistra-a-zlepsi-se-servis-mys/r~3a4aef5e727e11ea8b230cc47ab5f122/?

31.3.2020 Ke konci loňského roku v ČR bylo 21 592 firem podnikajících ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet za posledních deset let. Vyplývá to ze statistik společnosti Bisnode (ČTK) 

30.3.2020 Restaurace zůstanou uzavřené do soboty 11. dubna. Vláda dnes podle informací ČTK prodloužila zákaz, který původně platil do středy (ČTK)

25.3.2020 Restaurace totiž přicházejí o dost peněz. Institut oceňování majetku Vysoké školy ekonomické nedávno zpracoval studii, podle které se pohybují tržby českých restaurací kolem 153 miliard korun ročně, měsíčně jde tedy o 12,75 miliardy. Pokud se tržby propadly v průměru o 90 %, restauratéři takto přijdou o 11,5 miliardy korun měsíčně, přibližně 400 milionů korun denně. A na to ani rezervy z lepších časů konjunktury nestačí.

zobrazit více..
Loading...