Granátový sirup, grenadina
p>Granátové jablko je zdrojem aminokyselin i neesenciálních, ve vodě rozpustných polyfenolů, cukrů, vitamínů ( kyseliny askorbové, vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, B12, ) , E , PP ; K a stopových prvků - fosfor, vápník , hořčík , draslík , železo , sodík, dále tanin a pektin. Granátové jablko je vydatným zdrojem draslíku, nejvíce ze všech ovocných šťáv.
Granátové jablko a jeho účinky na zdraví:
- podporuje trávící systém
- podporuje činnost srdce ( díky draslíku )
- antioxidační účinky
- stimuluje žaludek
- pomáhá při průjmu
- podporuje imunitu
- čistí krev
- snižuje vedlejší účinky antibiotik
- odvádí toxiny
- působí jako prevence před vznikem nádorů
- pomáhá při anémii
- zlepšuje stav kůže a zraku
- podporuje metabolismus sacharidů
- vhodná pro vegany
- koření na jehněčí maso a zeleninu - grenadina
Použití: na přípravu alkoholických i nealkoholických koktejlů, na palačinky , vdolky, zmrzliny a chutné pečivo, stejně jako některé pokrmy z masa - zejména vepřové a jehněčí maso.
Chuť: hořkosladká
Jak si připravit grenadinu doma?
- smícháme šťávu z granátového jablka ( nebo vyloupaná a propraná červená zrníčka granátového jablka ) s cukrem v poměru 1 : 1 ( můžeme přidat i citronovou šťávu )
- směs za stálého mícháni přivedeme postupně k varu
- na mírném ohni ponechte 5- 10 min. ve varu
- nechte vychladnout a lahodný sirup je připraven
- po vychladnutí dáme do sklenic
TIP na nápoj s grenadinou
- smíchejte pomerančovou nebo ananasovou 100% šťávou s grenadińou
zobrazit více..