Hloh obecný
Hloh obecný (hloh dvousemenný) je keřovitý ostnatý strom dorůstající výšky cca až 9 m. Plodem jsou jasně červené bobulovité hlošinky, které obsahují vitamíny skupiny B, E a C. Pro léčebné účely se používají květy (sbíráme při rozkvětu), mladé listy i červené malvice. Hloh je tzv. srdeční herbální medicína (chrání před srdečními chorobami). Šlechtěné odrůdy hlohu nemají téměř žádné léčebné účinky, používáme suroviny pouze z divoce rostoucích keřů v přírodě.
Hloh a jeho účinky na zdraví:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj flavonoidů (protioxidanty)
- harmonizuje a prospívá činnosti srdce a na podporu krevního oběhu
- podporuje pružnost vejčité tepny v okolí srdce
- podporuje schopnost snižovat krevní tlak
- může být prospěšný při angíně pectoris
- zmírňuje dušnost a zlepšuje fyzickou výkonnost
- může pomáhat blokovat enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy
- může působit proti tvorbě tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách
- může prospívat proti nespavosti a bolestech hlavy
- podporuje trávení
- prospívá při zánětech svalů
- prospívá při potížích pohybového aparátu
- prospívá při únavě a nedostatku energie
- více
Hloh obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce nervové a oběhové soustavy
- Relaxační účinek - napomáhá usínání
Použití:
Skladování:
Kontraindikace:
Sběr:
Barva květů
Stanoviště:
Lidové názvy:
Signatura:
Jak připravit čaj ze sušených hlošinek nebo květu?
Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 litrem vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 × denně před jídlem. Dosladíme přírodním sladidlem.
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9-11 minut. Pak čaj scedíme a teplý pijeme podle potřeby 1-3 krát denně. Dosladit můžeme medem se skořicí nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
Jak vyrobit tinkturu z hlohu?
Čerstvé květy a mladé listy nadrobno nakrájíme, vložíme do vhodné láhve s dobrým uzávěrem a zalijeme čistým lihem nebo kvalitní vodkou tak, aby vše bylo zalito. Louhujeme cca 14 dní na tmavém místě, občas obsah dobře protřeseme. Tinkturu užíváme třikrát denně v množství 20-25 kapek v polovině sklenky vody. Používáme ji dlouhodobě, ale dávkování nepřekračujeme.