Hořčičné semínko

Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a k nám se dostala z jižní Evropy či západní Asie. Její semena se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství. Hořčičná semínka jsou zdrojem omega 3 a 6, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 - cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku,manganu, mědi, zinku a především selenu. Rostlina je vzhledově podobná řepce olejce má také žluté kvety, lusky obsahují semena, která se suší. Semena hořčice seté mají bílou až žlutou barvu a mírnou chuť, proto se z nich po umletí vyrábějí klasické omáčky. Hořčice černá je mnohem pálivější a využití nachází jako součást kořenících směsí pro nakládání masa.

Hořčice a její účinky:

  • zvýšuje žaludeční sekreci, urychluje a podporují trávení a činnost střev
  • čistí trávící trakt (vláknina)
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • podporují peristaltiku
  • protizánětlivé účinky
  • podporují krvetvorbu
  • podporuje kvalitu, pokožky, vlasů a nehtů
  • má močopudné účinky a podporuje ledviny
  • pomáhá při akné (omáčka z mleté hořčice na pleť)
  • podporuje růst vlasů a působí proti plešatění (hořčičný olej)
  • pomáhájí při revmatismu
  • pomáhají při prokrvení ztuhlých nohou či rukou
  • močopudný účinek (čistí ledviny a odvodňují)
  • zrychluje metabolismus
  • více
Použití semínek: jako koření, naklíčená do salátů
 

Jak připravit hořčičný čaj?

Jednu lžičku rozdrceného hořčičného semínka zalijte 3 dcl vroucí vody a nechte louhovat 15 minut. Sceďte a konzumujte 1 šálek denně po dobu dvou týdnů. 
 

TIP na zmírnění únavy a bolesti hlavy:

Dvě vrchovaté lžíce hořčičného prášku smícháte s horkou vodou a přilijete do napuštěné vany. Po dvaceti minutách (nebo jakmile budete cítit mírné pálení) je třeba se důkladně osprchovat a zbavit případné „vůně“. Kdybyste si netroufli na celé tělo, podobný účinek přináší i koupel nohou. V obou případech je třeba se po proceduře držet v teple.
zobrazit více..
Loading...