Hovězí maso z volně se pasoucích krav
Hovězí maso z volně se pasoucích krav na loukách je nejvhodnější pro konzumaci. Pro výběr správného kvalitního masa je důležitý věk ( min.starší 30 měsíců) , pohlaví, hmotnost, plemeno - není úplně podstatné, místo, zrání masa - je přírodní proces, kdy vlivem proteolytických enzymů dochází ke štěpení bílkoviných svalových struktur a tím ke zlepšování kulinářských vlastností masa, zejména jeho křehkosti, jemnosti. Tento proces je žádoucí s výjimkou ryb u všech druhů masa, ale u hovězího je nezbytný. (např. pro steak je doba zrání 5 měsíců), výživa zvířete (důležitá pro vznik travního masa, krmenení -pouze pastva, seno, senáž). atd... Výraznější červené zbarvení je signál pro správnou volbu masa.
Hovězí maso je zdrojem bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínu B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, manganu a fosforu
- Zvířata chované výhradně na trávě produkují o 8 procent méně emisí skleníkových plynů a 30 procent nižší hladinu amoniaku, než zvířata krmená kukuřicí a chovaná v zajetí.
Doporučená kombinace je Masa s medem, který zvyšuje kyselost a tím podporuje lepší trávení masa.
Jak působí hovězí travní maso?
- vyrovnává stresové hormony a podporuje průtok krve do mozku
- zdroj Cholinu, kompletních bílkovin, karnitinu
- brainfood
- poskytuje energii pro mozek a vyživuje ho
- zdroj vitamínů skupiny B a zejména B12
- působí proti stresu a depresím
- zdroj vitamínu K2
Dříve byl dobytek krmen bukvicemi.
Článek: 7 potravin, které obsahují více zěleza než červené maso