Jablka

Jablko je svázáno s člověkem již od prvního biblického hříchu. Jablko je též symbolem moci u králů společně s žezlem. Jablko je lehce dostupná česká superpotravina, která zasytí a dodá energii. Jablko je bohaté na vitamin C, antioxidanty i minerály, a proto jej oceníte právě nyní při budování imunity.

Jablka a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj energie
  • zdroj vlákniny, která prospívá při očistě, trávení a peristaltice
  • jablko díky vláknině podporuje činnost střev, zasytí, rychle zažene hlad a pomáhá také lépe spalovat tuky
  • mají protizánětlivé účinky a pomohou tělu v boji s infekcí, po nemoci zas díky obsahu prebiotik vrátí střevní mikroflóru do formy
  • v podobě křížal jsou zdrojem vlákniny a jako zdravé mlsání
  • podporují činnost střev a střevní flóru
  • brainfood
  • jablečné pyré můžeme použít jako pleťovou masku, jablka obsahují rutin, který posiluje cévy a pomáhá proti rudým skvrnám a praskajícím žilkám v obličeji, na které pleť trpí hlavně v chladné měsíce.
  • http://suseneplody.webnode.cz/susene-plody/jablko/

Kyselé syrové jablko obsahuje kyselinu jablečnou, která vyvolává dráždění sliznice, dušením jablka se snižuje jeho kyselost a zlepšuje stravitelnost (nemá však živou energii a enzymy). Pokud se při dušení přidá skořice, uchová se zásaditost jablka (zvýší se stravitelnost a snižuje množství kyseliny jablečné). Měli bychom jíst maximálně 2 kyselá jablka denně.

Proč vypadají jablka v supermarketech tak skvěle?

Kvalita jablek v supermarketu a jejich chuť ovšem často jen zdaleka připomíná tu, již mají jablka utržená ze stromu na podzim. Jak mohou farmáři na trhu dodávat jablka po celý rok? Stojí za tím umělé dozrávání nedozrávání jablek.Sklidí živá jablka, jimž se nasimuluje podobné prostředí, jaké je v samotných stromech. Dostává se jim kyslíku a stále se postupně dostávají až ke své zralosti. Chemické reakce jsou ale poháněné enzymem zvaným ethen. Prostřednictvím ethenu se mění přímo složení vzduchu v místnostech, kde jablka zrají.Ve vzduchu je v moderních skladištích cca od 0,5 do 3 % kyslíku. Ve vzduchu, který dýcháme je ho kolem 21 %. Mimo jiné se ve skladech také reguluje teplota s vlhkostí.

  • Proces zrání je zkrátka dlouhodoběji zastaven. Jablka nemají šanci získat takovou chuť jako čerstvá. Moučnatá nejsou, nicméně chuťově i z pohledu obsažených látek je to slabé

Jablečný ocet

Jablka můžete využít i pro přípravu octa. Ten dochutí omáčky a dresinky a má také pozitivní vliv na hubnutí. Můžete ho přidat do sklenky smoothie nebo vypít sklenici vody se dvěma lžícemi octa ráno nalačno pro povzbuzení metabolismu. Jablečný ocet tlumí hlad a potřebu mlsat, protože zpomaluje trávení škrobu. Dejte si sklenku vody se lžičkou octa před obědem, a po jídle nebudete cítit potřebu dopřát si ještě sladkou tečku.

Ocet si připravíte snadno, a dokonce skoro zadarmo. Můžete použít nastrouhaná jablka, ale klidně i jen jablečné slupky. Napěchujte je do vhodné nádoby. V převařené vodě rozpusťte cukr (100 g na 1 l vody) a zalijte tak, aby byly všechny slupky ponořené. Zakryjte utěrkou a nechte tři týdny v teple, ale ne na přímém slunci. Promíchávejte denně dřevěnou vařečkou. Poté slijte a několikrát přeceďte a zbavte kalu. Výsledná barva octa odpovídá zvoleným slupkám, ze žlutých a zelených je světlý, z červených narůžovělý.

Pasterizovaný mošt

Po vylisování dám mošt vychladnout na jeden den, pak ho po dobu pěti minut zahřeji na 75 °C a ihned nalévám do PET láhví, které potom opět asi na pět minut položím do vodorovné polohy, aby teplo zlikvidovalo i případné mikroorganismy na víčku. Při zahřívání sbírám pěnu a láhve plním trychtýřem se sítkem, aby se zachytily všechny zbytky. Mošt uskladňuji v chladu.

  • nepasterizovaný mošt: šťávu stáčím do PET láhví (ale jen do 3/4), láhve pak zavíčkuji a uložím do mrazáku.

Dobrý mošt si můžeme vyrobit také bez zahřívání: Druhý den po usazení ho plníme do vysířeného demižonu nebo jiné uzavíratelné nádoby, a to do 4/5 kapacity. Nádoby uložíme do chladna a asi za měsíc se mošt usadí. Vezmeme hadičku a tekutinu přečerpáme do jiných demižonů. Tento mošt je čirý, ale v chladné místnosti vydrží celý rok. Je chutnější než převařovaný, při výrobě ovšem vyžaduje větší péči, jinak se kazí.

zobrazit více..
Loading...