Jáhly

Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa (malé žluté kuličky) a patří mezi nejstarší plodiny, protože jsou výživné a lehce stravitelné.

  • jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky

Jáhly a jejich účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové
  • mají pozitivní účinky na zažívací trakt
  • prospívají při rekonvalescenci a vysoké psychické a fyzické zátěži
  • přirozeně bezlepková obilovina – vhodná pro celiaky
  • působí proti překyselení organismu
  • prospívají resilienci a odolnosti
  • zdroj elektrolytů (draslík, hořčík)
  • prospívají vlasům a nehtům (křemík) – při třepení vlasů a nehtů
  • nízký glykemický index (60)
  • odvar z neloupaného prosa dříve využívali k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení
  • https://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/jahly/

Jáhly, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají
Použití: Od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Porkmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava: Je třeba jáhly spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujeme 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15–20 minut a poté je nechte chvíli odstát.
zobrazit více..
Loading...