Jáhly
Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa (malé žluté kuličky) a patří mezi nejstarší plodiny, protože jsou výživné a lehce stravitelné. Jáhly jsou zdrojem sacharidů, proteinů, tuků, vlákniny, kyseliny křemičité, vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9) a minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku). Jáhly jsou dle TČM zásaditou potravinou se zahřívacím účinkem.
- jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky
Jáhly a jejich účinky na zdraví:
- jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové
- mají pozitivní účinky na zažívací trakt, slinivku břišní, žaludek a slezinu
- prospívají při rekonvalescenci a vysoké psychické a fyzické zátěži
- prospívají při žaludečních potížích
- prospívají zraku
- mírný diuretický účinek, pomáhají při čištění ledvin
- přirozeně bezlepková obilovina - vhodná pro celiaky
- působí proti překyselení organismu
- prospívají resilienci a odolnosti
- čistí střeva a zažívací trakt od toxinů (vláknina)
- pomáhají při regeneraci, rekonvalescenci a vyčerpanosti
- zdroj elektrolytů (draslík, hořčík)
- při anémii (železo)
- prospívají vlasům a nehtům (křemík) - při třepení vlasů a nehtů
- nízký glykemický index (60)
- prospívají zdraví zubů, vlasů a nehtů (křemík)
- podporují zacelení ran a elasticitu kůže (křemík)
- protizánětlivé účinky, podporují i hojení ran
- odvar z neloupaného prosa dříve využívali k celkové očistě organismu a k vyvolání pocení
Jáhly, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemají
Použití: Od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Porkmy mohou být jak na slano, tak na sladko. Příprava: Je třeba jáhly spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujeme 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15-20 minut a poté je nechte chvíli odstát.