Javorový sirup
Javorový sirup je přírodní tradiční sladidlo z Kanady vyráběné podle speciální receptury z mízy cukrového javoru Největším producentem javorového sirupu je Kanada (cca 80%). Na jeden litr sirupu je proto zapotřebí až 40 litrů mízy, to je množství, které vyprodukuje za sezónu jeden strom.
Použití: Javorový sirup se používá na dochucení uzenin, zmrzliny, čaje a kávy, různých druhů lívanců, pečiva, koláčů, palačinek, ovesných vloček a kaší nebo se může použít jako přírodní sladidlo místo rafinovaného cukru, který dle vědců přispívá k rozvoji Alzeimerovy choroby.
Kvalita javorového sirupu se určuje podle jeho zbarvení a chuti. Čím je sirup světlejší, řidší a chuť jemnější, tím je výsledný produkt cennější. Podle toho se také řadí do kategorií:
- Golden
- Amber
- Dark
- Very Dark.
Ty všechny dnes už spadají do třídy A (dříve existovala i třída B, C, D). V Kanadě můžete narazit také na číselné stupňování od 1 do 3.
Více o javorovém sirupu naleznete zde.
Javorový sirup a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj protioxidantů
- brainfood –
- podporuje odolnost, resilienci a osu MTM
- bez obsahu lepku
- má nízky glykemický index 53, obsahuje do 5 % fruktózy, do 5 % glukózy a zhruba 66 % sacharózy
- čistě přírodní sladidlo z mízy javoru cukrového
- superpotraviny.webnode.cz/prirodni-sladidla/javorovy-sirup2/
Javorový sirup, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Javorový sirup a jeho kvalita se posuzuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup.