Javorový sirup

Javorový sirup je přírodní tradiční sladidlo z Kanady vyráběné podle speciální receptury z mízy cukrového javoru. Javorový sirup obsahuje minerální látky (zinek, železo, vápník, fosfor, mangan, hořčík nebo draslík), vitaminy (A, B2, B5, B6, D, niacin, biotin, kyselinu listovou), organické kyseliny či aminokyseliny. Největším producentem javorového sirupu je Kanada (cca 80%). Na jeden litr sirupu je proto zapotřebí až 40 litrů mízy, to je množství, které vyprodukuje za sezónu jeden strom.

Použití: Javorový sirup se používá na dochucení uzenin, zmrzliny, čaje a kávy, různých druhů lívanců, pečiva, koláčů, palačinek, ovesných vloček a kaší nebo se může použít jako přírodní sladidlo místo rafinovaného cukru, který dle vědců přispívá k rozvoji Alzeimerovy choroby.

Kvalita javorového sirupu se určuje podle jeho zbarvení a chuti. Čím je sirup světlejší, řidší a chuť jemnější, tím je výsledný produkt cennější. Podle toho se také řadí do kategorií:

  • Golden
  • Amber
  • Dark
  • Very Dark.

Ty všechny dnes už spadají do třídy A (dříve existovala i třída B, C, D). V Kanadě můžete narazit také na číselné stupňování od 1 do 3.

Více o javorovém sirupu naleznete zde.

Javorový sirup a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj protioxidantů
  • brainfood - vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6)
  • podporuje odolnost, resilienci a osu MTM
  • bez obsahu lepku
  • má nízky glykemický index 53, obsahuje do 5 % fruktózy, do 5 % glukózy a zhruba 66 % sacharózy
  • čistě přírodní sladidlo z mízy javoru cukrového

Javorový sirup, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Javorový sirup a jeho kvalita se posuzuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup.

zobrazit více..
Loading...