Jedlé oleje

100% přírodní oleje řadíme mezi superpotraviny. Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, vitamínů ( nejčastěji A, B a E ), minerálů, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus. Přírodní oleje mají pestré spektrum použití jak v teplé a studené kuchyni, tak i v kosmetice pro péči o vlasy a pokožku..

  • oleje pro tepelné zpracování - řepkový, arašídový olej, kokosový, sezamový nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • pro studenou kuchyni - lněný, slunečnicový, dýňový, extra panenský olivový olej 

Seznam super jedlých olejů

  • arašídový olej (kouřový bod 227 °C), vhodný pro teplou kuchyni
  • panenský kokosový olej (kouřový bod 177–200 °C -vhodný na smažení, pečení a vaření.....) varianty balení: 1000ml, 500ml, 400ml,, 
  • rakytnikový olej
  • pupálkový olej
  • lněný olej
  • konopný olej
  • sacha inchi
  • cedrový olej
  • amarantový olej
  • olivový olej (kouřový bod 170 až 210 °C)  extra panenský olivový olej se používá pouze pro studenou kuchyni, zdroj vitaminu E
  • rýžový olej
  • makový olej
  • mandlový olej
  • dýňový olej (kouřový bod 140°C) - zdroj nenasycených mastných kyselin, vysokého množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • olej z ostropestřce mariánského (antioxidant)
  • sezamový olej
  • avokádový olej (kouřový bod 270 °C) zdroj draslíku, vitaminu B6 a Beta-Sitosterol a vitaminů E a C
  • Ghí - přepuštěné máslo
  • chia olej -  olej z chia semínek
  • jedlý arganový olej ( vhodný zejména pro studenou kuchyni )
  • Hořčičný olej
  • řepkový olej ( vhodný zejména pro teplovou kuchyni - vysoký kouřový bod 240 °C) mononenasycených mastných 
  • slunečnicový olej (kouřový bod 110 °C), vysoký obsah vitaminu E
  • para olej

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:

  • řepkový - vitamíny  A, D, E, K
  • hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
  • dýňový -  vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
  • kokosový - vitaminy A, C a E
  • sacha inchi - vitaminy A, E
  • rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
  • konopný -  vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
  •  lněný  - vitamíny C, A, B, E, K
  • sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
  • ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin?
  • makový olej - vitamíny B1, B12, E
  • rýžový - vitaminy  A, C, K, PP, E a skupiny B
  • olej z černého kmínu (černuchový) - A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9 - kyselina listová), D, E a 
  • pupálkový olej - vitamin A,  B1, B2,B6, E ( malé množství ),
  • olej z para ořechů - vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,B9), vitamin C a E
  • moringový olej - vitamíny (A, B, B1, B2, B3, C, E, P)

Jak správně skladovat oleje v kuchyni?

kvalitní oleje (panenské, za studena lisované) je vhodné chránit především před těmito níže uvedenými vlivy. Špatným skladování jedlých olejů můžeme ztratit zpoustu vitamínů, tuků a antioxidantů. Výrobci ochraňují své oleje tím, že je stáčí do tmavých lahví.
  • světlo - důležité je oleje skladovat v temní prostorách, aby nebyli vystaveny slunci, které urychlu rozklad tuků (žluknutí) a dalších výživných látek. Nejvhodnější jsou skleněné nebo keramické nádoby, vyvarujte se plastových nádob
  • teplo - olej může skladovat na temném místě ve spíži do teploty 25°C , temném sklepě nebo v lednici
  • vzduch - důležité je olej v nádobě dobře uzavřít, aby neměl přístup vzduchu, který urychluje žluknutí
  • stáří - po oteření je nutné olej spotřebovat max. do 3 měsíců, je ale důležité dodržovat výže uvedené podmínky (teplota, vzduch, světlo), důsledkem dlouhého skladování je ztráta chuti, pokles obsahu živin.

Jedlé oleje?

  • https://www.awashop.cz/jedle-oleje-c34/

Co je kouřový bod?

TIP: Přidejte do oleje hodně česneku a cibule, jsou bohaté na síru a pomáhají redukovat volné radikály, vznikající při zahřívání oleje.

Jedlé oleje, články:

zobrazit více..
Loading...