Kaki
Kaki (Tomel, nebo lidově "pokrm bohů", Diovo ovoce) je exotické ovoce zářivě oranžové (někdy i do žluta) barvy původem z Asie (Čína, Myanmar, sever Indie), které se pěstovalalo v Číně před 2000 roky. Dužina plodů je mazlavou dužinu bez pecek a jader. Kaki obsahuje mnoho účinných látek jako např. vitamín C, aminokyseliny, fosfor anebo lykopen.
- do Čech se kaki dostává ze Španělska, Kalifornie, Japonska nebo Číny, a to především od podzimu do Vánoc. Proto bývá označováno za „vánoční ovoce
Kaki a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- podporuje odolnost organismu a osu MTM
- podporuje trávící systém (obsahuje vlákninu)
- dobře zasytí
Použití: do ovocných salátů, marmelád, dezertů, ale také do omáček a vyrábějí se z něj i šťáv
Varianty: čerstvé, sušené plody
Čhut: připomíná meloun, broskev s vůní vanilky
Ukozornění: konzumujte pouze čerstvé plody, které nejsou kyselé a trpké (mohou být nezralé)
Doba sklizně plodů: konec podzimu
Zajímavost: Kaki (ovoce bohů) je z Asie, ale Jihoameričtí indiáni říkají bobulím açaí (euterpe brazilská) také „ovoce bohů“. Ostatně západní rodový název stromu odkazuje k řecké bohyni Euterpé.