Kapusta

Kapusta neboli brukev je české označení pro několik druhů dvouleté košťálové zeleniny. Kapusta obsahuje vitamíny skupiny B1, B2, B3, B6, B9 Kapusta(kyselina listová), vitamin C, vitamin A (lutein a zeaxantin), vitamin E, vitamin K1 (7 násoběk doporučené denní dávky), vápník, mangan, hořčík, selen, měď, fosfor, draslík, síra, železo a v neposlední řadě sodík..

Kapusta a zdraví:

  • brainfood
  • podporuje redukci hmotnosti - nízký obsah kalorií
  • působí proti stárnutí (kvercetin a kaempferol, beta-karoten, vitamín C)
  • snižuje cholesterol a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • nejbohatší přírodní zdroj vitamínu K1 - hraje významnou roli ve srážení krve (Warfarin blokuje vitamín K, čímž ředí krev)
  • může bránit vzniku rakoviny
  • zdroj omega 3
  • obsahuje lutein a zeaxatin, látky chránící oči a zrak
  • pomáhá při hubnutí (obsahuje málo kalorií a hodně vody, má i menší energetickou hodnotu)
  • vápník z kapusty je o 25% lépe vstřebatelný, než vápník obsažený v mléce
  • zdroj proteinů (nejvíce ze zeleniny) - podíl uhlohydrátů a proteinů v kapustě 3 : 1
  • je zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin - tzv. kompletní protein
  • ochrana proti škodlivému spektru slunečního záření (vitamin A)
  • pozitivní vliv na zelený zákal, makulární degeneraci, šedý zákal

Jak připravit kapustu?

lze ji vařit, smažit, dusit, zapékat, pokud ji chceme dát do studených salátu musí se povařit ve vroucí vodě

TIP: Nejlepší je proto kapustu do jídel přidávat až těsně před dokončením, krátce ji orestovat na másle nebo jen spařit ve vroucí vodě a potom propláchnout vodou studenou, což zaručí uchování její krásně zelené barvy.

Kapustové palačinky

Očištěnou hlávku kapusty krátce spařte ve vařící vodě. Vychladlou kapustu nakrájejte na nudličky a dejte do mísy. Přidejte vejce, mouku a mléko, tolik, aby vzniklo né příliš řídké těsto. Podle chuti osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek. Na oleji smažte zvolna placičky. Hotové placičky nechte okapat na papírovém ubrousku.

  • 1 hlávku kapusty
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • 5-10 lžíce mléka ( alternativně sojové, mandlové)
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 4 špetky soli (himalájská)
  • 3 špetky čerstvě namletého pepře ( alternativně kurkuma)
  • 50 ml oleje na smažení (kokosový, řepkový, atd..)
zobrazit více..
Loading...