Kardamom
Kardamovník (rostlina z čelendi zázvorovitých) je původem z Indie a Nepálu a patří mezi nejdražší koření na světě. Kardamom (též kardamon) zdrojem zdravých tuků (omega 3 a 6), proteinů, sacharidů, vlákniny, minerálů (např. draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor), vitamíny skupiny B (niacin, tiamin či riboflavin) a C, éterické oleje (např. gingerol, pinen, cineol, které se nacházejí i v zázvoru). Kardamom (zvaný též amom nebo pepř egyptský) je také jednou složkou indického kari. Kardamom prospívá například při pomalém zažívání (nadýmání, nevolnosti, zažívacích bolestech, pálení žáhy, nechutenství), špatné funkci střev a používal se i v lidovém léčitelství a ájurvédě.
Varianty a druhy kardamovníku:
- pravý zelený kardamovník (tobolky)
- nepálský hnědý (nebo také větší, dlouhý, černý) kardamovník, neobsahuje tolik účinných složek jako pravý
- mletému kardamovníku říkáme kardamom
- éterický olej z kardamomu (vyrábí se ze semen)
Kardamom a jeho účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- brainfood – podporuje mozkové funkce, zlepšuje paměť, působí proti melancholii a vnějšímu tlaku
- prospívá při žaludečních křečích
- chrání žaludeční sliznici a zmírňuje pálení žáhy
- podporuje organismus, zdroj energie – přírodní afrodisiakum
- prospívá resilienci a odolnost organismu
- využívá se jako prevence civilizačních chorob
- podporuje očistu ledvin
- mírně močopudné (diuretické) účinky a odstraňuje nadbytečnou vodu z těla
- podporuje trávící systém a osu MTM
- antiseptické účinky
- pomáhá při bolestech hlavy
- prospívá zraku (kardamom s medem)
- při bolestech v krku (na kloktání) a nachlazení (čaj)
- vhodný při léčbě plicních onemocnění
- osvěžuje dech (žvýkání zrnek kardamovníku)
- první pomoc i při hadím uštknut
- působí proti překyselení organismu (např. přidáním do kávy neutralizuje překyselení organismu)
- zdroj elektrolytů
- podporuje zdravé hubnutí
- kardamon přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus
- vhodný při kocovině, vylučuje z těla jedy z alkoholu
- podporuje oběh energie v těle (zahřívací účinek)
- přispívá k normálnímu zdraví močových cest a ledvin
Skladování: Suché, temné místo do teploty 25 °C, v uzavřené dóze.
Kontraindikace: Není vhodné při těhotenství, při žaludečních vředech a nemoci žlučníku.
Čeleď:
Lidové názvy:
Signatura:
Nálev z kardamomu pro psychickou pohodu: Ve sklenici (250–300 ml) zalijte vodou lžičku kardamomu a louhujete 15 minut, doporučujeme pít 2–3 × denně před jídlem.