Karob, svatojánský chléb
Karob (chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný) se vyrábí rozdrcením dužiny lusků (které jsou až 30 cm dlouhé), je zdrojem bílkovin (cca 8 %), cukru (asi 46 %), tuků (7 %). Plody, karobové lusky patří mezi luštěniny a rostou na stromu rohovníku obecném. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.
Varianty karobu:
- karobový sirup (z čerstvých lusků)
- karobový prášek, karobová mouka (dužina lusků)
- karobová guma (karubin), semena lusků – používá se jako zahušťovadlo, náhrada mouky
- peruánský karob (Algarrobo, Mesquite)
Karob (svatojánský chléb) a jeho charakteristika:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- v porovnání s kakaem, má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku!
- přírodní zdroj vlákniny (pektin), až 40 %
- neobsahuje kofein, teobromin ani laktózu
- podporuje trávení a peristaltiku střev
- je sladší než kakao, má podobnou vůni jako datle
- bez lepku, vhodný i pro celiaky
- pomáhá zastavit řídkou stolici, podporuje proces hubnutí
- jde o chutnou přírodní nízkotučnou alternativu kakaa
- používá se jako přírodní nízkotučné sladidlo, má však méně výraznou chuť než kakao, je však sladší
- zdroj proteinů, podporuje růst svalové hmoty
- zdroj elektrolytů (hořčík, vápník, draslík, sodík)
- podporuje mozek a mozkové funkce
- http://superpotraviny.webnode.cz/prasek/karob/
Karob, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Použití: Na pečení, do cukroví, do pomázek, do kaší, jogurtů, pudinků, do nápojů (např. mléko), smoothie, na karobovou polevu a všude, kde používáme kakao.
Doporučené dávkování: cca 1 lžička / den
Kontraindikace:
Čeleď:
Skladování: temno, chladno do teploty 25 °C
Lidové názvy: svatojánský chléb
Signatura: