Kdoule (Cydonia vulgaris)

Kdoule je podobná tvarem a barvou jablku nebo hrušce - kříženec, žlutý plstnatě chlupatý dužnatý trpký plod je bohatým zdrojem vitaminu C, Kdoulevitamínů skupiny B, zinku, vápníku,  draslíku, mědi, železa, fosforu a vlákniny. Také je bohatá na určité organické sloučeniny, jako jsou katechiny, epikatechiny, limonen a různé další fytonutrienty, které přispívají ke zdraví organismu. 
  • v syrovém stavu je dužnina téměř nepoživatelná, tuhá, kyselá a trpce svíravá
  • ideální je plody krátce povařít nebo podusít - příjemně voní a hlavně lahodně chutnají
  • jsou vydatným zdrojem pektinu

Kdoule a její účinky na zdraví:

  • podporuje odolnost organismu (vitamin C)
  • podporuje očistu těla, díky vysokému obsahu vlákniny
  • podporuje metabolismus a podporuje proces hubnutí
  • díky obsahu draslíku pomáhá udržet správnou hladinu krevního tlaku a usnadňuje účinný přenos tekutin v buňkách těla
  • zdroj antioxidantů, hrají klíčovou roli v prevenci různých druhů rakoviny
  • přispívají k léčbě atopické dermatitidy a dalším kožním onemocněním
  • podporují trávení
  • snižují výskyt vrásek a pomáhají chránit pokožku před účinky UV záření
  • antirevmatické účinky (pečné nebo dušené kdoule)
  • více
Kdoule se používají hojně na vaření a pečení, protože ovoce je příliš tvrdé na konzumaci a navíc obsahuje hodně hořkých tříslovin.
 
Kontraindikace: před přípravou jakékoliv pokrmu vyjměte semínka z plodů kdoule - obsahují látku amygdalin, která se v žaludku promění v kyanid . Větší konzumace semen kdoule může vést k otravě.
TIP:  pár kousků zarlého ovoce si schovejte a vložte je volně do prádelníku nebo na dno skříně, stejně jako to dělaly naše babičky. Kdoule bude postupně vysychat a přitom dodá vašemu oblečení jemnou nezaměnitelnou vůni. Ta má navíc žádoucí pozitivní účinky – dokonale odpuzuje šatní moly.

 

zobrazit více..
Loading...