Kdoule (Cydonia vulgaris)
Kdoule je podobná tvarem a barvou jablku nebo hrušce - kříženec, žlutý plstnatě chlupatý dužnatý trpký plod je bohatým zdrojem vitaminu C,
vitamínů skupiny B, zinku, vápníku, draslíku, mědi, železa, fosforu a vlákniny. Také je bohatá na určité organické sloučeniny, jako jsou katechiny, epikatechiny, limonen a různé další fytonutrienty, které přispívají ke zdraví organismu.

- v syrovém stavu je dužnina téměř nepoživatelná, tuhá, kyselá a trpce svíravá
- ideální je plody krátce povařít nebo podusít - příjemně voní a hlavně lahodně chutnají
- jsou vydatným zdrojem pektinu
Kdoule a její účinky na zdraví:
- podporuje odolnost organismu (vitamin C)
- podporuje očistu těla, díky vysokému obsahu vlákniny
- podporuje metabolismus a podporuje proces hubnutí
- díky obsahu draslíku pomáhá udržet správnou hladinu krevního tlaku a usnadňuje účinný přenos tekutin v buňkách těla
- zdroj antioxidantů, hrají klíčovou roli v prevenci různých druhů rakoviny
- přispívají k léčbě atopické dermatitidy a dalším kožním onemocněním
- podporují trávení
- snižují výskyt vrásek a pomáhají chránit pokožku před účinky UV záření
- antirevmatické účinky (pečné nebo dušené kdoule)
- více
Kdoule se používají hojně na vaření a pečení, protože ovoce je příliš tvrdé na konzumaci a navíc obsahuje hodně hořkých tříslovin.
Kontraindikace: před přípravou jakékoliv pokrmu vyjměte semínka z plodů kdoule - obsahují látku amygdalin, která se v žaludku promění v kyanid . Větší konzumace semen kdoule může vést k otravě.
TIP: pár kousků zarlého ovoce si schovejte a vložte je volně do prádelníku nebo na dno skříně, stejně jako to dělaly naše babičky. Kdoule bude postupně vysychat a přitom dodá vašemu oblečení jemnou nezaměnitelnou vůni. Ta má navíc žádoucí pozitivní účinky – dokonale odpuzuje šatní moly.
zobrazit více..
Loading...