Kompletní bílkoviny
Kompletní bílkoviny jsou obsaženy v živočišné stravě ( maso, játra, mléko, vejce...). V rostlinné říši je kompletní bílkovinou Quinoa, sója, chlorella, spirulina, a proto pokud nekonzumujeme živočišné bílkoviny je nutné pro dělení buněk (syntéza bílkovin) alespoň během dne kouzumovat potraviny, které si tzv. kompletní bílkovinu vytvoří ( nejvhodnější je kombinace obilovin a luštěnin). Již naši předci o tom věděli, že je nutné konzumovat tzv. kompletní bílkoviny, pokud nejedli pravidelně maso, proto kombinovali fazole s rýží, čočku s chlebem, pinto fazole s kukuřičnými tortilami, hummus s pita chlebem atd.
Kompletní bílkovina musí obsahovat 9 esenciálních aminokyselin (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, valin a tryptofan), které si tělo neumí samo vyrobit a proto je nutné je přijímat v potravě.Pokud strava neobsahuje během dne kompletní bílkoviny tělo postupně chřadne a ztrácí svalovinu.
Živočišné zdroje kompletních esenciálních bílkovin:
- maso, ryby
- mléko, mléčné výrobky
- vejce
Rostlinné zdroje komletních bílkovin:
- sója
- quinoa, amarant
- kapusta
- teff (milička habešská)
- kombinace obilnin a luštěnin (fazole a celozrnná rýže, celozrnná rýže a čočka, celozrnná rýže a sójová pasta, kroupy a hrách a česnek)
- směs sušeného ovoce, semínek, oříšků a sójových bobů
- řasy (spirulina, chlorella)
- konopný protein
Na příjem tzv. kompletních bílkovin by si měli dávat pozor především vegetariáni, popř. by měli trvale užívat jako zdroj plnohodnotných bílkovin sladkovodní řasy spirulinu a chlorellu ve formě prášku nebo tablet.
Zakladní dělení aminokyselin:
- esenciální aminokyseliny (tělo si je neumí vyrobit) - je jich 9 (histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin a cystein, fenylalanin a tyrosin, threonin, tryptofan, valin)
- semiesenciální aminokyseliny - arginin a histidin (jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata)
- neesenciální aminokyseliny - 14 aminokyselin
- limitní aminokyseliny (limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin, kterého je málo v obilovinách a methionin, který je málo zastoupen v luštěninách. Jednostranná výživa bez živočišných bílkovin, spolu s vlivem limitních aminokyselin, je příčinou proteinové podvýživy (kwashiorkor) u lidí z rozvojových zemí)
- lepek je také bílkovina, která nám ale škodí (protože jej konzumujeme v nadměrném množství)