Kopřiva

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) se vyskytuje v mírném podnebí (Evropa, Severní a Jižní Amerika, Asie, sever Afriky a Austrálie) a patří mezi vytrvalé byliny s jedlými zelenými listy a nenápadnými květy. Jak listy (čerstvé obsahují nejvíce prospěšných látek), tak stonky jsou pokryty pálivými a nepálivými chloupky. Kopřiva obsahuje třísloviny, karoteny, histamin, serotonin, kyselinu křemičitou, mravenčí a panthoitenovou, vitamin A, B2, B6, B9, C, D a K, chlorofyl, hořčík, draslík, vápník, sodík, železo, fosfor a síru. Pro sběr jsou nejlepší mladé výhonky brzy z jara, vrcholové můžeme sklízet během celé vegetace. Usušená kopřivová nať ztrácí svědivý účinek stejně jako zahřáté výtažky připravené z čerstvé kopřivy. Svědivý účinek si však naopak zachovávají lihové extrakty z čerstvé natě. Kopřivové listy a nať jsou součástí řady čajových směsí, například metabolických, protirevmatických, hemoroidálních, expektoračních či diuretických.

Kopřiva dvoudomá, listy a jejich účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • obsahuje dokonce více vitaminu C než citrusové plody a je bohatá na flavonoidy a minerály jako je železo, draslík, hořčík 
  • čistí krev a organismus (detoxikační účinek), zbavuje tělo virů, bakterií, plísní i zánětů
  • zlepšuje celkový metabolismus, působí jako tonikum na fyziologické funkce organismu a podporuje proces hubnutí
  • podporuje imunitní systém
  • stimuluje slinivku
  • reguluje hladinu cukru v krvi a prevence infekce močových cest
  • má nejvyšší obsah chlorofylu ze všech bylin (podporuje metabolismus)
  • podporuje tvorbu červených krvinek (železo), prospívá při chudokrevnosti (anémie), čímž umožní buňkám získat kyslík
  • podpůrný přípravek při léčbě diabetu, snižuje hladinu cukru v krvi (vláknina)
  • výborné tonikum a protialergenní účinek
  • podporuje zdraví, kostí, nehtů, vlasů a pokožky (vápník)
  • podporuje vylučování kyseliny močové ledvinami
  • prospívá při zvýšené tvorbě kyseliny močové a při tvorbě močových kamenů
  • harmonizuje srdce, žlučník, slinivku, žaludek, játra a pohlavní orgány
  • působí močopudně a antisepticky, tudíž je vhodná při zánětech močových cest
  • působí proti zánětům (např. horních cest dýchacích jako podpůrný prostředek)
  • močopudný účinek při chorobném zadržování vody (kyselina křemičitá)
  • podporuje normální činnost ledvin, posílí dýchací cesty i kardiovaskulární systém, svědčí kompletní trávicí a vylučovací soustavě
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny)
  • podporuje zvýšenou regeneraci tkání
  • pomocný prostředek při zánětech horních cest dýchacích
  • na revmatické klouby (antirevmatikum) - doporučuje se šlehat staršími čerstvými kopřivami
  • zdroj energie
  • vhodná při problémech s prostatou
  • je vhodná na ekzémy, otoky, při pocitu zahleněnosti, dokonce se jí připisují protirakovinné účinky
  • proti padání vlasů (šampon)

Kopřiva dvoudomá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost cévní soustavy
  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému
  • Normální činnost ledvin - vylučování
  • Vitalita - energie
  • Osvěžení těla
  • Normální stav kloubů
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce prostaty
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Obsahuje minerály, železo
  • Normální stav kůže

Použití: na přípravu kopřivového čaje, mladé listy do salátů, na očistné jarní kůry na pročištění organismu, přísada do jídel, čerstvá se používá jako alternativa špenátu, na přípravu šťáv a smoothie, na bylinkové pesto

  • do polévek, salátů, nádivek, špenátu, můžete si vyrobit i šťávu, sirup nebo tinkturu
  • lidé kopřivy dokonce dříve nakládali do mléka, aby déle vydržely čerstvé 
  • do kopřiv hospodyně balily maso, aby jej mohly co nejdéle skladovat 
  • zamrazením totiž netratí jejich nutriční hodnota

Kvalita: sušená kopřivová nať a listy mají tmavozelenou barvu, charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť, načernalé listy jsou znehodnocené a musí se vyřadit, skladuje se v papírových nebo jutových obalech v suchu a temnu.

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Jak připravit tinkturu z kopřivy?

čerstvě nasbírané mladé výhonky umyjte a nakrájejte vložte to sklenice a smíchejte s 40% čistým alkoholem a světlém místě nechte cca 21 dní louhovat. Potom uvedenou směs scedíme a výhonky důkladně vyždímáme a přelijeme do tmavé uzavíratelné sklenice. Užívá se jedna lžička 1-0-1 každý den po dobu 14 potom je vhodné tinkturu vysadit, dlouhodobé užívání se nedoporučuje. Láhev se skladuje v chladnu a temnu.

Jak připravit čaj ze sušených listů kopřivy?

čajovou lžičku zalijeme 250 ml vřelé vody a necháme louhovat 10 min., pijeme čerstvý vlažný čaj 1x denně, kopřivový čaj není vhodný pro děti

Nálevu z čerstvých kopřiv připravíme tak, že svazek mladých kopřiv zalijeme 1 litrem vařící vody, nechá se vyluhovat cca 10-15 min. v přikryté nádobě a scedíme. Kopřivový nálev můžeme popíjet během celého dne.

Jak připravit kopřivový sirup?

čerstvou jarní kopřivu opláchneme v převařené vodě a odšťavníme v odšťavňovači, na 150ml šťávy přidáme 150g třtinového cukru, vaříme na mírném ohni, až se cukr rozpustí a směs má konzistenci sirupu. Potom směs necháme vychladnout a přelijeme do uzavíratelných sklenic. Užíváme lžíci 2 x denně.

Kopřivová šťáva z čerstvých jarních výhonků kopřiv:

šťáva se lisuje z mladých vrcholků kopřiv působí proti jarní únavě, detoxikuje, má močopudný účinek, podporuje obranyschopnost organismu (zdroj chlorofylu, železa atd.) . Čerstvou šťávu ředíme s vodou, pijeme 3 x denně 50ml šťávy, kterou ředíme ve vodě. Aplikujeme po dobu 2-3 týdnů.

Detoxikační macerát z čerstvých mladých kopřiv

jednu až dvě polévkové lžíce nasekaných kopřiv zalijte asi 250 ml vody (můžeme přidat i mátu) a nechejte louhovat 1- 3 hodiny, popíjí se nalačno po dobu 14 dní

Kopřiva, permakultůra, hnojení

kopřivám se daří tam, kde je v půdě hodně dusíku

  • Hrst kopřiv můžete přidat také do jamky předtím, než do ní zasadíte například rajčata. Kopřivy se rozloží, uvolní do půdy prospěšné látky a rajčata budou růst jedna radost. Podobný postup můžete zvolit i u jiných druhů zeleniny. 
  • Z náruče kopřiv si můžete připravit hnojivo, které přidáte do zálivky. Například kbelík (nikoli kovový, raději plastový) naplňte do tří čtvrtin kopřivami a zalijte dešťovou vodou. Přikryjte třeba prknem, zatěžkejte cihlou a nechte nálev asi tři týdny kvasit - pochopitelně nebude voňavý. Výluh při každotýdenní zálivce řeďte v poměru 1 díl kopřivového hnojiva na 50 dílů vody, pokud hnojíte jednou za měsíc, můžete ředit 1 : 10.
  • přidávejte proto spařenou kopřivovou nať na kompost 
  • kopřivová nať můžete také zarýt přímo do půdy. Spíš než na jaře před výsadbou, je lepší kopřivy zarýt do záhonů na podzim, protože se přes zimu rozloží
  • zlikvidované kopřivy můžete přidávat do kompostu - nechte je ale raději proschnout, aby v něm nezakořenily a nezačaly znovu vyrůstat
  • kopřivový postřik na mšice (budete potřebovat asi půl kila kopřiv, jež naložíte do pěti litrů vody, nejlépe zase do plastového kbelíku, který uzavřete. Louhujte dvacet čtyři hodiny. Potom výluh nařeďte vodou poměrem 1 : 5 ve prospěch vody. Naplňte běžný rozprašovač a rostlinu důkladně postříkejte. Používat můžete na vše krom cibule a luštěnin, jimž by kopřivový postřik spíš ublížil)

Bylinkový herbář 

zobrazit více..
Loading...