Koriandr setý
Koriandr setý (coriandrum sativum, ploštičník) je jednoletá bylinabyla známeš již ve starověku, která obsahuje např.A, C, vitamíny skupiny B (B1, B2), éterické oleje a mastné oleje (kyselina linoleová, kyselina olejová), silice, vlákninu, minerály (zdroj draslíku, mědi, hořčíku, manganu, zinku, železa a vápníku), třísloviny, hořčiny a jiné. Čerstvé listy (čínská petržel) koriandru se používají v kuchyni (do omáček, polévek, k luštěninám, salátům a k masu) a při dávají se to teplých pokrmů nakonec, aby nedošlo k tepelné úpravě listů..
- semena koriandru (jsou součástí koření) se sklízí v srpnu - připravuje se odvar, který příznivě působí na trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání a má antiseptické účinky.
- sušená nať (čerstvá se používí v kuchyni na ryby, do salátů a polévek)
- kořen (používá se podobně jako zázvor)
- vietnamský koriandr - Rdesno vonné (Persicaria odorata)
Koriandr (plody) a jeho účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- detoxikuje organismus od těžkých kovů (olovo, rtuť nebo hliník) společně s medvědím česnekem a chlorellou
- pro detoxikaci jater slinivky a ledvin se dá připravit odvar z listů koriandru a petržele
- stimuluje nervovou a tělesnou činnost
- neutralizuje účinky volných radikálů a snižuje hladinu oxidačního stresu
- vhodný při zažívacích potížích, proti nadýmání, proti křečím střev, podporuje trávení, eliminuje zácpu
- podporuje ničení střevních parazitů
- prospívá a posiluje funkci ledvin a jater
- reguluje hladinu LDL cholesterolu a cukru
- chrání před vznikem různých onemocnění, např. ateroskleróza, infarkt, mrtvice a dalších srdečních chorob
- protizánětlivé účinky při poruchách trávení
- vhodný při revmatických potížích kloubů
- pomáhá zbavit se i trémy a studu
- mírné sedativum (uklidňující účinek) - silice z koriandru se přidává do mastí při bolestech kloubů a svalů
- je účinnou prevencí proti zánětu močových cest
- prospívá jako spazmolytikum a pomáhá při revmatizmu
- součástí kari koření
- podporuje obranyschopnost organismu
- prospívá při kašli
- při bolení břicha - semena koriandru
- prospívá při zánětu spojivek, prospívá očím
- afrodizikální účinky
- přispívá k posilnění vlasů a urychluje jejich růst (koriandrový olej, proteiny a zdravé tuky)
- osvěží a provoní dech (drcená semínka)
- zdroj elektrolytů
Koriandr, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální trávení
Kontraindikace: koriandr nemá žádné kontraindikace a je vhodný i pro děti, těhotné a kojící ženy. Není vhodný pro osoby s poruchami srážlivosti krve (obsahuje totiž kumarin)
Použití: čerstvé v kuchyni (k masu, do polévek, salátů, na konci přípravy, aby neztratil chuť a aroma), sušená semena na přípravu čaje, na dochucení pokrmů, jako perníkové koření, na nakládání masa a marinád
Upozornění: namletý koriandr ztrácí poměrně rychle svoji vůni, protokupujeme celá semena, která rozemeleme např. v mlýnku na pepř
Vzhled semen: kulatá a světlehnědé barvy
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Čeleď:
Byliny s podobnými účinky:
Vůně:
Barva květů:
Sběr:
Sušení:
Záměna:
Stanoviště, výskyt:
Lidové názvy: čínská petržel, cilntro, culantro, kyšnec, koliandr
Signatura:
S jakým kořením můžeme koření koriandru kombinovat?
s chilli (je jeho součástí), pepřem, také s novým kořením, skořicí, hřebíčkem fenyklem, česnekem, zázvorem, s muškátovým květem i muškátovým oříškem
Jak připravit koriandrový elixír lásky?
roztlučená semínka smícháme s horkým vínem a přidáme skořici a strouhaný čerstvý zázvor a můžeme podávat Rozproudí energii v každé buňce
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK