Kostival lékařský, černý kořen

kostival lékařský je léčivá bylinka, která je zdrojem silic, alkaloidů, tříslovin, alantoinu, vápníku, draslíku, fosforu a také vitamínů A, C a B12. Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých Kostival lékařskýpříkopech. 
  • kořen (vyrýváme jaře a také na podzim)
  • čestvá nať (sbírá před květem a v době květu)

Kostival a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje rychlejší a lepší hojení ran
  • podporuje tvorbu buněk a regenerační procesy ve tkáních (alantoin)
  • stimuluje tvorbu červených krvinek (alantoin a cholin)
  • brzdí vznik zánětů
  • tlumí otoky v místě poranění
  • kryje rány včetně těch, které krvácí
  • významně snižují bolest
  • tinkturou se potírají revmatické klouby
  • na odřeniny a mírně krvácející 
  • léčitelé už od středověku k léčbě zlomenin, natržených svalů, pohmožděnin a výronů
  • při léčbě parodontózy a špatně se hojících ran
  • více

Skladování: suché , temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: těhotné a kojící ženy, při nízkém tlaku, děti do 3 roků, použití konzultujte s vaším lékařem

Lidové názvy: volský jazyk, medunice, svalík větší, černý kořen, kobylí mléko

Použití: používá se kořen na podzim nebo na jaře, mají v sobě největší léčebnou sílu

Jak připravit odvar z kořene?

dvě lžíce sušeného kořene vaříme 15 minut v půl litru vody, pak necháme louhovat cca 15 min., scedíme.

Jak připravit tinkturu z kořene?

čerstvý nakrájený kořen kostivalu zalijeme lihem, aby byl ponořený, luhujeme 14-21 dní, potom scedíme a přelijeme do skleněných uzavíratejných sklenic

Regenerační mazání podle léčitele Váni

50 g strouhaného kostivalového kořene vaříme 5 minut v 0,5 litru vody. Po zchladnutí přilijeme 0,5 litru 40% alkoholu a necháme několik dnů odstát. Pak vše rozmixujeme a přecedíme přes plátno. Uchováváme v ledničce a při potížích masírujeme 3x denně bolavá místa.

Mast – kořen louhovaný v sádle

250 g sádla, 5–6 kořenů nakrájíme na kousky, přidáme do rozpuštěného sádla a chvíli pražíme. Necháme přes noc stát. Druhý den opět zahřejeme a přecedíme. Vzniklou mast uložíme v chladu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

zobrazit více..
Loading...