Kotvičník zemní ( Tribulus terrestris )
kotvičník zemní je dobře znám v celé Asii a Evropě. Jeho domovskou zemí je ovšem Čína, kde v dřívějších dobách rostl zejména na písečných mořských pobřežích. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i v našich
klimatických podmínkách. Listy a nať jedné rostliny mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Kotvičník funguje zvolna a nenápadně, chvíli to trvá než se projeví, řádově dny, a po vysazení zas dlouho odeznívá, až dva týdny.
Kotvičník obsahuje vitamín C, sapogeniny (ruskogenin, chlógenin, gitigenin a nebo také trogoghenin), alkaloidy (harman a harmin, pryskyřici, kyselinu linolovou, linoleovou, negenovou, olejovou a také palmovitou). V kotvičníku jsou také obsaženy tuky, rostlinné steroidy, taniny, bílkoviny, třísloviny, rutin, gracillin, diocsin, vláknina a další cenné a zdraví prospěšné látky.
Kotviční zemní a jeho účinky
- přírodní afrodisiakum (dokáže u mužů zvýšit hladinu testosteronu až o 30 %, u žen dokáže zvýšit hladinu estradiolu -hormon)
- zlepšuje mužskou plodnost
- zdroj vitamínu C - antioxidant
- zvyšuje hladinu testosteronu v krvi
- pomáhá zvyšovat svalovou hmoty na úkor tuků a podporuje její regeneraci
- posiluje kosti a šlachy
- působí na lepší přeměnu energie z tuků
- snižuje hladinu cholesterolu
- na kardiovaskulární nemoci, ledviny a játra
- močopudný prostředek využívaný při chorobách ledvin a močových cest
- detoxikuje a regeneruje játra
- působí jako velmi účinné antisklerotikum
- tonizační účinky
- pomáhá při regeneraci po fyzické námaze
- při arterioskleróze
- podporuje metabolismus lipidů a cukru
- brání zadržování tekutin
- vhodný při pohlavních a reprodukčních poruchách
- močopudné účinky
- zlepšuje peristaltiku střev
- pomáhá při dně
- zmírňuje negativní důsledky klimaktéria
- dokáže potlačit změnu nálad, návaly hroka nebo nespavost s migrénou
- obnovuje mladickou vitalitu a podporuje dlouhověkost
Kontraindikace: Kotvičník by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy a také osoby s nemocemi jater, ledvin, celiakií či nedostatkem vitamínů A, D, E, a K a také lidé, kteří mají problémy se špatným vstřebáváním tuků.
zobrazit více..
Loading...