Kukuřice, turkyně, Indiánské zrní

do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou obilninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovnáKukuřice zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou ( přezrálé klasy dávají zrno tuhé a škrobnaté). Stále větší oblibu získává i kukuřice pukancová, sklizená v plné zralosti. Kukuřice mají původ v Jihoamerických Andách, kde byla přestována před více jak 5000 roky. Největším pěstitelem jsou nyní Spojené státy. Po pšenici a rýži je třetí nejpěstovanější obilninou.
Kukuřičká zrna obsahují až 76% vody, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, mangan, železo, hořčík, selen a zinek. Kukuřice neobsahuje lysin a vápník a proto je vhodné kukuřici konzumovat s potravinami, které tyto složky obsahují (luštěniny).
  • pukancová kukuřice - popkorn
  • fialová kukuřice
  • kukuřičná mouka
  • žlutá kukuřice
  • bílá kukuřice
  • kukuřičný škrob
  • kukuřičné vločky

Kukuřice (turecká pšenice) a její účinky:

  • přírodní sedativum ( díky obsahu manganu)
  • podporuje schopnost soustředění a intelektu
  • prospívá pleti a vyživuje vlasy
  • působí proti stresu a podporuje vitalitu (vitamin B5)
  • působí proti omlazování (vitamin B9)
  • podporuje krvetvorbu (železo)
  • podporuje činnost svalů, vazivových tkání a srdce (hořčík)
  • podporuje imunitní systém (selen)
  • podporuje potenci a libido (zinek)
  • podporují mitochondrie (vzniká zde životně nezbytná energie)
  • snižuje hladinu cholesterolu ( díky kukuřičným otrubám)

Vařená kukuřičná zrna:

kukuřičné klasy očistíme a vaříme v osolené vody bez pokličky cca 15 min. Ještě horké uzavřené klasy potřeme máslem a posypeme pepřem a klasy jsou připraveny pro konzumaci - okusování.
  • 2 čerstvé kukuřičné klasy
  • lžíce másla
  • špetka cukru
  • sůl a pepř
zobrazit více..
Loading...