Lékořice

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, sladké dřevo) je tradiční vytrvalá léčivá bylina (koření), pro léčebné účely se používá kořen (sklízíme 3 letý dřevnatý kořen na podzim, který roste až do hlobky 3 metrů), který se používá jako náhražka cukru. Kořen lékořice je zdrojem fytoestrogenů, polysacharidů (škrob, celulóza), saponinů, glykosidů, silic, glycyrrhizinu, mastných kyselin, kumarinů, flavonoidů (kaempferol, isokvetsitrin, quercetin) organiských kyselin (kyselina fumarová, kyselina vinná, kyselina jantarová, kyselina citrónová, kyselina jablečná) vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B5), A, C, K, E, manganu, jódu, vápníku, sodíku, draslíku, brómu, mědi, železa, fosforu, selenu, křemíku a zinku. Starověcí řečtí a římští lékaři oslavovali kořen jako prostředek proti nachlazení, kašli a kataru (zánět sliznice). Lékořice je populární v národní kuchyni Japonska, Egypta, Číny, Mongolska, Anglie, Skandinávských zemí. Používá se ve formě kousků kořene, prášku, výtažků a sirupů. Lékořici je dobré kombinovat s anýzem, fenyklem, černým pepřem, zázvorem, kardamomem.

Číňané věří, že právě lékořice dovede harmonizovat účinky ostatních bylin.

  • kořen lékořice

  • mletý kořen lékořice - prášek

  • sládký, tekutý, tmavý výtažek z kořene lékořice

  • sirup z lékořice

  • lékořice čínská (Glycyrrhiza uralensis), příbuzná naší lékořice lysé, má i podobné účinky

Kořen lékořice a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje zažívání, působí proti nadýmání a zácpě
  • při bolestech v krku a nachlazení (lékořicový čaj z kořene)
  • působí proti negativním účinkům menopauzy (zdroj fytoestrogenů) a při menstruačních potížích (hormonální účinky), pomáhá udržovat rovnováhu estrogenu a progesteronu (isoflavony)
  • podporuje činnost nadledvinek a regeneruje slinivku
  • působí jako prevence špatné funkce nadledvinek zodpovědných za produkci hormonů jako je kortisol
  • antialergické, antimikrobiální, protizánětlivé účinky - kyselina glycyrrhizová
  • pomáhá při suchém kašli, tuberkulóze, bronchitidě, astmatu, pneumonii a kuřáckém kašli
  • podporuje imunitní systém a mírní únavu
  • zvyšuje hladinu interferonu, který spolu s kyselinou glycyrrhizovou stimuluje činnost imunitních buněk
  • podporuje nervový systém a zdraví srdce
  • působí jako mírné antidepresivum (hořčík, vápník, beta karoten a flavonoidy)
  • snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje ucpání krevních cév
  • podporuje uvolňování hlenů a vykašlávání, vhodná při nachlazení a zánětu prusušek)
  • vhodná při nemocech dýchacích cest (mírní záněty) - kašel, zahlenění, katar plic, rozedma plic
  • mírné močopudné účinky (diuretikum)
  • zvyšuje krevní tlak
  • snižuje hladinu cholesterolu a stimuluje nadledvinovou kůru
  • pomáhá při nedostatku kortizolu (přírodní zdroj kortizkoidů) - kyselina glycyrrhizová
  • vhodná na žaludeční vředy (nezpůsobuje nežádoucí vedlejší účinky jako edém, nerovnováha elektrolytů, hypertenze nebo zvýšení tělesné hmotnosti)
  • chrání proti růstu bakterií Helicobacter pylori a zároveň pomáhá při léčbě dyspepsie a zhoršeného trávení - kyselina glycyrrhizová
  • vhodná při onemocnění štítné žlázy
  • při onkologických onemocněních (flavinoidy, antioxidanty), potlačuje růst maligních buněk
  • od starověku je kořen lékořice považován za vynikající protilátku při léčbě otrav a intoxikace -  glycyrrhizin, neutralizační činidlo pro toxiny
  • vhodná při nemocnění kloubů, dnou, revmatismem
  • používá se k obnově pohyblivosti kloubů při léčbě artritidy, revmatismu
  • omlazuje pokožku a stimuluje tvorbu kolagenu
  • při léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénka a mykóza na nohou)
  • pomáhá při onemocnění močového měchýře
  • v asijských zemích se kořen lékořice používá při léčbě impotence, prostatitidy, adenomu prostaty
  • vhodná do koupelí, má pěnotvorné účinky (při pečení chleba, výrobě kvasu, piva, atd.)
  • podporuje dlouhověkost
  • eliminuje křeče hladkých svalů
  • zabraňuje ateroskleróze, normalizuje hladinu cukru
  • normalizuje metabolismus vody a soli, zvyšuje odolnost těla proti nedostatku kyslíku
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, sodík)
  • podílí na syntéze proteinů a na produkci inzulínu
  • zlepšuje stav těla po radiačním poškození
  • zabraňuje pálení žáhy, zlepšuje trávení jídla, reguluje vylučování žaludeční šťávy
  • zabraňuje cirhóze jater
  • snižuje toxicitu jater a pomáhá stabilizovat jejich normální funkci
  • již staří Sumerové cca 3 000 let př. n. l. používaly na léčbu žaludečních potíží kořen z lékořice
  • o jejím pěstování a používání se také píše ve středověkém Mattioliho herbáři

Lékořice lysá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Energie
  • Imunitní systém - antioxidant
  • Normální stav kloubů
  • Duševn zdraví - nervový systém - klid
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav pokožky
  • Močový & reprodukční systém Prostata

Hlavní účinné látky obsažené v lékořici lysé:

  • glycyrrhizin, triterpenoidní (steroidní) saponin, má schopnost zablokovat enzym, který rozkládá tělu vlastní kortikoidy (aldosteron a kortisol)
  • liquiritin, lékořicový flavonoid
  • anetol, lékořicový kafr, aromatický alkohol, který dodává lékořicovou vůni a chuť anýzu

Použití: na přípravu čaje, dochucování likérů a sirupů, na výrobu lékořicového oleje, lékořice se používá k aromatizaci vína, vodky, likérů, piva, přidává do pečiva, zákusků a cukrářských výrobků - turecký med, zmrzlina, karamel, čokoláda, bonbony

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Chuť: sladká, díky obsahu glycyrrhizinu

Kontraindikace: nevhodná pro diabetiky, onemocnění ledvin, kardiaky, těhotné a kojící ženy, malé děti, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: bobovité (Fabaceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Vůně: silně aromatická

Barva květů: bledě fialové (hroznový tvar), kvete od června do července

Sběr: kořen (na podzim)

Sušení:

Plod: lusk se semeny

Záměna:

Stanoviště, výskyt:

Lidové názvy:

Magie Bylinek:

Permakultura:

Signatura:

Jak připravit čaj z lékořice?

jednu lžičku lékořice (drcený kořen) zalijeme 250ml vřelé vody a necháme 10 min. louhovat, potom scedíme, používáme 1-2x denně

Jak připravit lékořicový olej?

smícháme drcený kořen lékořice a např. olivový olej (tak, aby byl kořen celý ponořený v oleji) a necháme macerovat 10-20 dní v uzavřené sklenici na chladném místě, pravidelně protřpávejte v průběhu luhování, nakonec scedíme.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...