Lípa květ

Lipový květ (žlutá květenství) se sbírá se před plným rozkvětem podle počasí od začátku června, patří mezi významný medonosný květ, lípa patří k našim nejvýznamnějším tradičním léčivkám. Květy lípy můžeme kombinovat také s květy černého bezu, listy maliníku nebo heřmánkovými květy. Lipový květ obsahuje fenolické kyseliny (tokoferol, kempferol, eugenol), proanthocynidiny, uhlovodíky (hexan, heptan), flavonoidy (rutin, kvercitrin, kvercetin), silice, glykosidy, slizy, saponiny, třísloviny a další látky chemicky příbuzné vitamínu E. Čaj z lipového květu se často používá ve směsi s bezem černým nebo hluchavkou bílou, a to při onemocněních dýchacího ústrojí, zejména při nachlazení a při kašli, kdy pomáhá uvolňovat hleny.

  • lípa srdčitá, malolistá (Tilia Cordata), má listy obvykle 7-8 cm dlouhé, široké, lesklé, s rezavými chloupky v paždích žilek, na rubu modrozelené. Její květenství tvoří 5-15 květů, dozrálé plody lze v prstech snadno zmáčknou
  • lípa velkolistá (širokolistá, Tilia cordata), má listy až 12 cm dlouhé, velmi široké, s bělavými chomáčky chloupků v úžlabí nervů, na rubu jemně pýřité. Květenství tvoří 3-9 květů, vzniklé plody jsou velmi tvrdé
  • z těchto dvou našich původní druhů přirozeně vzniknul i kříženec, nazývaný lípa evropská (Tillia x euroapea). Má listy přibližně 10 cm dlouhé a široké
  • lipové lýko se používalo k výrobě obuvi a provazů

Lipový sušený květ a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • vhodný při chřipce (snižuje horečku - kyselina P-kumarová) a nachlazení
  • posiluje obranyschopnost organismu
  • antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol)
  • podporuje pocení (kyselina P-kumarová) při potné kůře (při zánětech horních cest dýchacích) - diaforetické účinky
  • podporuje uvolňování toxínů, tuku a vody z těla (kyselina P-kumarová)
  • účinný při močových a ledvinových potížích (lipový čaj)
  • močopudný účinek
  • vhodný při zahlenění dýchacích cest a zánětu průdušek
  • snižuje zánět dýchacích cest, pomáhá snižovat i vysoký krevní tlak a odstraňovat záněty v cévách
  • protizánětlivé a lehce diuretické účinky
  • rozpouští hleny a tiší dráždivý kašel
  • podporuje usínání (v kombinaci s mateřídouškou a vřesem)
  • přidává se do čajových směsí na průdušky a proti kašli
  • podporuje činnost žlučníku
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • ředí krev a tím působí proti vzniku zánětu žil a zvyšuje roztažnost cév (prevence srdečních onemocnění a zánětu žil)
  • působí proti křečím při menstruaci (antispasmatické účinky)
  • snižuje krevní tlak (hypotensivní účinek)
  • vhodný pro prevenci a léčbu různých forem rakoviny (quercetin a kumarin)
  • odstraňuje úzkostné stavy, nervové napětí a stres
  • má vliv na hladinu hormonů, které navozují stav relaxace pro tělo i mysl
  • vhodný při migrénách a bolestech hlavy
  • podporuje peristaltiku střev, žaludeční a trávicí činnost
  • prospívá při žaludeční nevolností, nadýmání, zácpě nebo křečích

Lípa srdčitá květ, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce dýchacího systému
  • Vylučování vody z těla
  • Antioxidant
  • Normální funkce ledvin
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Relaxace - spánek
  • Normální činnost jater

Lípa (Tilleul Tilia) list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z těla

Skladování: nejlépe v plátěných nebo parírových obalech, nebo skleněné dóze, v suchu, temnu a do teploty 25°C

Kvalita: sušený květ má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť.

Použití: na přípravu čaje, na koupele

  • čerstvé mladé listy lípy jsou jedlé

Kontraindikace: nejsou známy nepříznivé účinky ani při dlouhodobém užívání, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: slézovité (Malvaceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Vůně: voní

Barva květů: žlutobílá

Sběr: květ před plným rozkvětem , květen, červen. Lipový květ trháme i s přilehlým blanitým listenem v době, kdy je polovina kvítků v květenství již rozvitá. Nemusíme čekat na to, až budou rozvitá všechna, protože pak by se nám mohlo snadno stát, že vhodnou chvíli promeškáme, kvítka budou opadávat a začnou se tvořit plody. Sklízíme za slunného, suchého počasí, nejlépe v časně odpoledních hodinách

Sušení: do teploty 35°C, lipové květy uschnou rychle, i do druhého dně

Záměna: květ lípy malolisté i velkolisté mají stejné účinky

Stanoviště, výskyt: ve smíšených a listnatých lesích

  • Komín
  • Haluzice
  • Řikonín
  • Samotín
  • Moravsko-slovenské pomezí, Bílé Karpaty
  • Hády
  • Hustopeče
  • Bukovice

Lidové názvy:

Magie bylinek:

Signatura: tvar listu podný srdci

Upozornění: květenství není léčivé u těchto nepůvodních druzích lip, které mohou růst v parcích – lípa americká a plstnatá. Lípu americkou (Tilia americana) poznáme podle oválnějších, nesouměrných, na rubu světlejších listů. Dalším rozdílem je, že květy jsou uspořádány ve vidlanu, nikoli ve vijanu jako u lípy srdčité a velkolisté, což je ovšem rozpoznávací znak vyžadující zálibu v rostlinné morfologii. Jihoevropská lípa plstnatá (Tilia tomentosa) se vyznačuje na rubu bělavými, stříbřitými listy.

Jak připravit čaj z lipového květu na úlevu?

spaříme hrst lipového květu, necháme cca 10 min. louhovat a potom přidáme šťávu z jedné cibule a jednoho citrónu, dosladidt můžete jedním citrónem nebo medem, popíjíme 3 x za den

Jak připravit lipový sirup z čerstvých květů?

čerstvé květy (cca 500 ml) macerujeme ve 1000 ml studené převařené vodě po dobu 24 hodin, potom scedíme a důkladně vymačkáme. Přidáme šťávu ze dvou citronů a 1kg třtinového cukru a směs uvedeme do varu na mírném ohni vaří po dobu cca 10 min. a průběžné promícháme. Potom ještě teplé přelije do uzavíratelných lahví až k hrdlu a zavíčkujeme.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...