Lněný olej
lněný olej se aktivně používá jako přísada do jídel a salátů, je velmi prospěšný pro zdraví. Rostoucí počet lidíjej nyní pravidelně konzumuje pro jeho skvělé účinky, doporučená dávka je 1-2 polévkové lžíce za den nejlépe cca 20 min. před jídlem nebo po jídle večer . Nicméně, jen málo lidí ví, že i s tímto přírodním produktem je nutné zacházet střídmě a přehánět. Proto je potřeba upozornit i na tyto faktory při tzv. "amatérském užívání".
Nadměrné užívání lněného oleje může způsobit:
- omezení srážlivost krve
- alergické reakce ( vyrážka, kopřivka, svědění, otok, problémy s dýcháním a plynatostí )
- může způsobit špatné trávení, nevolnost, zvracení, křeče v břiše
- zvláštní bdělost je jeho účinek na lidskou psychiku ( v případě, že máte bipolární poruchu, může způsobit mánie nebo hypománie
- interakce s jinými léky ( léky na ředění krve, léky na redukci cukru a cholesterolu a protizánětlivé léky )
Lněný olej je zdrojem lignanů, které mají antioxidační vlastnosti, draslíku, vitamínu C, A, B, E, K, a nenasycených mastných kyselin ( obsahuje asi 60% omega-3, poměr omega-3 a omega-6 je v poměru 4: 1 ). Výhody lněného oleje vyrobeného z lněného semene a jeho léčivé vlastnosti byly známy již od starověku.
ul>Na co si dávat pozor při výběru lněného oleje?
- aby nebyl žluklý
- aby byl naplněn v tmavém skle ( chrání před UV zářením )
- vybírejte lněný olej pouze lisovaný za studena, bez tepelného zpracování
Lněný olej a zdroj mastných kyselin
- Alfa-linolenové kyseliny - 60% (omega-3);
- Kyselina linolová - 20% (omega-6)
- Kyselina olejová - 10% (omega-9)
- Ostatní nasycené mastné kyseliny - 10%.
zobrazit více..