Lopuch větší
Lopuch se asi nikomu nejeví jako příliš hezká rostlina. Snad i proto, že je plevelem z rumišť, smetišť a navážek. O to překvapivější je spektrum jeho účinků na lidský organismus. V kuchyni můžete používat jeho mladé výhonky. Silnější řapíky stačí oloupat a uvařit jako chřest nebo je sníst syrové. Nejčastěji ale využíváme kořen jednoletých rostlin. Ten se usuší a pokud je potřeba, stačí ho svařit na čaj.
Blahodárné účinky lopuchu jsou skutečně pestré. Má diuretický i antibakteriální účinek. Omezuje také pocení, zlepšuje látkovou výměnu, pomáhá proti dně, při sukrovce, ledvinových a močových kamenech, gastritidě, žaludečních vředech, zánětech v ústech či při onemocnění kloubů. Dokonce prý účinkuje i proti malárii.
Lopuch a jejich účinky na zdraví:
- na akné
- prospívá při kožních problémech
- pomáhá při dně
- na žaludeční vředy
- prospívá ledvinám
- na artrózu
- diuretický i antibakteriální účinek
- omezuje pocení
- více
Použití: na přípravu čaje, na koupele, na obklady, na přípravu tinktury
Kvalita: sušený kořen má mírně sladkou až neutrální chuť s jemným nádechem ostrosti
Kontraindikace: nevhodné pro těhotné, kojící ženy a v kombinaci s léky na snížení hladiny krevního cukru
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v papírových obalech
Jak připravit čaj z kořene lopuchu většího?
2 čajové lžičky drceného sušeného kořene zalijeme 500 ml horké vody, necháme krátce povařit nebo macerovat přes noc ve vodě a poté jen ohřát. Pro vnější použití připravíme odvar z 1–2 polévkové lžíce kořene na 500 ml vody. Povaříme a scedíme.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK