Lupina (vlčí bob), sója severu
Lupina jebylina (jedniletka) původem ze Severní Ameriky, používala se jako pícnina, zelené hnojení (pomocí symbiotických bakterií má schopnost vázat vzdušný dusík a obohacovat půdu), luštěnina a nebo náhražka kávy, podobně jako cikorka. Pěstuje se tzv. sladká lupina (lupina žlutá a mnoholistá s nízkým obsahem alkaloidů). Plodem je pukavý lusk, který obsahuje semena. Semena lupiny obsahují cca 40% proteinů, 10% tuků, 30% sacharidů, 10% vlákniny a minerálů. Již ve středověku se používala semana lupiny na přípravu mouky a následně chleba. Planě rostoucí lupina a její semena jsou silně jedovaté. Pro konzumaci je nejvhodnější lupina bílá.
Lupina a její účinky na zdraví:
- zdroj proteinů, vhodná pro sportovce
- neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
- lupina překonává hrách výrazně v koncentrací a stravitelností živin (např. větší obsah proteinů)
- rostlinná náhražka masa (podobně jako sója)
- podporuje zdravé zažívání (vysoký obsah vlákniny)
- nízký glykemický index
- vhodná při redukčních dietách, prevence při obezitě
- příznivý vliv na snížení krevního tlaku a cholesterolu v krvi
- prevence vzniku nádorů
- vhodný po chemoterapiích
- více
Tvar a barva semen: jsou okrouhlá, zploštělá a bílá
Čhut: nasládlá bez hořkosti
Použití: jako luštěnina, na výrobu mléka (náhražka kravského mléka), náhražka masa, na přípravu těstovin
Výsev: nejvhodnější ze semen a to v období únor (miska umístěná v teplém prostředí, semena před výsadbou namočit ve vodě)
a červen, venku při teplotěmin. 10°C
Pěstování: snadno pěstuje i v našich zeměpisných šířkách a přečká vegetační období téměř bez zásahu pesticidů a jiné chemie.
Výsev je cca 150kg osiva na hektar a výnos zrna 2–3 t/hektar
zobrazit více..
Loading...