Luštěniny

luštěniny jsou zdrojem bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a fosforu. Luštěniny ( obsahují hodně lysinu a málo Luštěninymethionu ) je vhodné konzumovat společně s obilovinami  ( jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu ) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).

Superpotraviny- luštěniny:

  • sojové  boby
  • fa zole ( Adzuki, Mungo, Bango, Bo rlostti )
  • hrách
  • čočka,  červená čočka 
  • cizrna
  • podz emnice olejná ( arašídy )
  • l upina (vlčí bob ), zdroj proteinů, neobsahuje lepek, alternativa masa (podobně jako sója)
Luštěniny Wikipédie

Luštěniny je vhodné před vařením 2-3 propláchnout (pro zbavení prachu a nečistot) a pak namočit ve vodě např u fazole na 8- 12 hodin odkryté, můžeme přidat bobkový list.

Luštěniny?

  • https://www.awashop.cz/lusteniny-c591/
 
zobrazit více..
Loading...