Mák modrý (maková semínka)

Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem vápníku.(cca 1 400 mg na 100 gramů), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu. Maková semínka jsou zakázaná z naboženských nebo drogových důvodů např. například v Singapuru, na Tchaj-wanu, v Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech.

Mák jako olejnina obsahuje asi 60 % tuku, zejména mastné kyseliny stearovou, plamitovou a linolovou – je tak obrovským zdrojem energie a vhodný i pro výrobu makového mléka.

Účinky máku modrého:

  • podporuje paměť
  • zdroj síly a energie
  • prevence osteoporózy
  • zlepšuje paměť
  • prevence karcinomu prsu
  • působí jako prevence zubního kazu
  • brání stresu a klidňuje
  • díky vysokému obsahu vlákniny prospívá zažívacímu traktu
  • detoxikuje organismus
  • tlumí bolesti hlavy
  • uvolňuje svalové křeče
  • přispívá klidnému spánku
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin, podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích
  • přispívá k léčení respiračních onemocnění
  • prosívá silným kostem a výživě vlasů a nehtů
  • zdroj proteinů, vhodné na podporu svalové hmoty
  • makový olej je vhodný na ekzémy, záněty a výrazně pomůže i s lupenkou, hydratuje a zjemňuje pokožku
  • více

Použití: do koláčů, buchet, závinů, ale z máku je také výborná pomazánka s medem, na výroku makového mléka....

TIP: ideální je kombinace mletého máku se švestkami, tuk z máku podporuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích (zdroj proteinů z máku a vitamínů ze švestek, zejména B12)- vhodná kombinace pro vegany, vegetariány, sportovce a seniory)

Upozornění: před konzumací je vhodné mák semlít v mlýnku nebo mixéru, nepomletá semínka projdou trávícím traktem bez většího efektu

Nutriční hodnoty ve 100g: 20g bílkovin, 43g tuků, 24 g sacharidů, 20g vlákniny, 2,2 mg vitaminu E, 1360 mg vápníku, 8,8mg železa, 832 mg draslíku, 395 mg hořčíku, 936 mg fosforu

Jak vyrobit makové mléko?

mák cca 100g necháme louhovat přibližně 4 -8 hodiny ve 1000ml vody, občas promícháme a následně rozmixujeme do jemné konzistence a následně přecedíme (nápoj mámléčnou barvu). Můžeme dochutit medem nebo rozixovat s banánem. Pijeme hned čerstvě připravěné makové mléko a pokud možno déle je neskladujeme. Makové mléko je zásadotvorné a působí proti překyselení organismu. Může též sloužit jako náhrada kravského mléka.

Maková kaše:

1 díl namletého máku, 1 díl bulguru, 1/4 dílu rozinek, špetka soli, 4 díly vody. Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.

zobrazit více..
Loading...