Makadamové ořechy

Madadamiové (queenslandské) ořechy - správně peckovice, jsou původem z Austrálie ( dva různé druhy těchto ořechů – Macadamia integrifoliaMakadamové ořechy nebo Macadamia tetraphylla ), patří mezi ořechy s největším obsahem tuků ( až 80% ) a současně patří k nejdražším. Stromy, na kterých makadamové ořechy rostou, dosahují výšky až dvanáct metrů.  Makadamiové ořechy mají velmi pevnou skořápku, uvnitř je peckovice velikost lískového oříšku krémové barvy a název získaly po skotském fyzikovi a chemikovi Johnu Macadamovi, který se velmi zasadil o jejich cílené pěstování.

  • jádra makadamových ořechů loupaná
  • jádra makadamových ořechů  neloupaná
  • olej - používá se v kosmetickém průmyslu a na smažení
  • pražená jádra loupaná

Makadamové ořechy a zdraví - účinky:

  • bohatým zdrojem vitaminu skupiny B, vitaminu E a minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu a železa
  • vysoká energetická hodnota 3000kJ na 100g
  • blahodárný vliv na kardiovaskulární systém
  • snižují hladinu cholesterolu
  • podporují imunitu
  • působí jako antioxidant
  • podporují růst svalové hmoty
  • podporují srdeční sval
  • zlepšují paměť a soustředěnost ( brainfood )
  • olej z makadamových ořechů zpomaluje proces stárnutí pokožky, vyhlazuje ji, zpevňuje a vyživuje
  • nebsahují lepek
  • prospívají hydrataci pokožky
  • prospívají popálené pokožce
  • přestože obsahují hodně tuků, pomáhají spalovat i ostatní tuky v těle )
  • blahodárný vliv na kardiovaskulární systém
  • energetická hodnota je vysoká - 3000kJ na 100g

Dávkování: 3-5 oříšků

Skladování: chladno a temno

Použití: přímá konzumace, do salátů a snídaňových směsí

Články, ořechy a jejich účinky:

Makadamové ořechy?

zobrazit více..
Loading...