Mandle

Mandle od nepaměti patřily na jídelníček a tak by to mělo platit i nyní. Mandle jsou bohatým zdrojem omega kyselin, vlákniny, tuků, proteinů. Nejbližšími příbuznými mandloně jsou broskvoň a meruňka. Lisováním mandlí za studena se získá mandlový olej, který se používá v kosmetice.

  • sladká mandlová jádra - amygdalin dulcis
  • pokud mandle dáme po dobu min. 8 hodin do vody, začnou se uvolňovat enzymy, které zajistí lepší vstřebávání důležitých látek do těla

Mandle a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • příznivý vliv na zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti i zuby
  • vyšší obsah vápníku než v mléce
  • jsou zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, která prospívá zdraví střev a jejich očistě od toxických látek
  • podporují růst svalové hmoty
  • zdroj omega kyselin (omega 3 a 6)
  • prospívají při demineralizací kostí
  • prospívají nervové soustavě a kognitivním funkcím mozku a CNS (stačí 4-6 kousků denně), obsahují L-karnitin a esenciální tuky a vitamíny skupiny B
  • jsou vhodné i pro diabetiky, harmonizují hladinu cukru v krvi
  • podporují zdravý vývoj plodu (zdroj omega 3 a kyseliny listové)
  • dodávají energii a vitalitu
  • podporují kardiovaskulární systém (proteiny, draslík, hořčík)
  • protioxidační účinek (vitamin E)
  • podporují metabolismus
  • zdroj elektrolytů
  • neobsahují cholesterol harmonizuje hladinu LDL v krvi (vitamin E a mononenasycené kyseliny)
  • bez lepku
  • pomáhají překonávat vnější tlak, únavu a melancholii
  • pro výrobu mandlového mléka, při alergiích na kravské mléko
  • největší účinek mají mandle, pokud je jíme přírodní (slupka obsahuje spoustu výživných látek), neloupané a tepelně neupravované

Mandle, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Mandle a jejich varianty:

  • natural se slupkou
  • loupané mandle (bez hnědé slupky)
  • solené a pražené
  • solené v kombinaci s olejem
  • mandlové mléko, vhodné pro kojící matky
  • mandlové máslo
  • mandlový nápoj
  • používají se pro výrobu marcipánu - směs mletých mandlí a cukru
  • součástí MIXu oříšků
  • mandle v kombinaci s hořkou čokoládou nebo jogurtem
  • mandle uzené

Odrůdy mandlí:

  • Valencia (Španělsko)
  • Non pareil, nejchutnější, sladké (USA, Kalifornie)
  • Carmel (USA, Kalifornie)

Upozornění: Mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly by jemně oříškově vonět. Mandle skladujeme v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.

Použití: pro přímou konzumaci, při pečení, na výrobu mandlového mléka

  • namočením mandlí přes noc (vodu potom slijete a mandle propláchnete ve vlažné vodě) snížíte přítomnost toxických látek na jejich povrchu a současně se zvýší její účinek proorganismus aktivací enzymů

Množení: pecku zasadíme na plocho do květináče do vzdušné a lehké půdy, ve které bude dostatek živin (např. kompostu). Necháme na teplém místě a přiměřeně zaléváme. Mandle vzejde obvykle do jednoho roku

Jak vyrobit mandlové mléko doma?

Jak vyrobit domácí marcipán a jak pražit mandle?

Kvalita a odrůdy mandlí

zobrazit více..
Loading...