Mangan Mn (Manganum)
mangan je stopový prvek a je prospěšný diabetikům, účastní se syntézy cukrů, taktéž je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů, tuků a cholesterolu a pro metabolické procesy v kostech a nervové tkáni.
Mangan a jeho účinky:
- pro zdravé a pevné kosti
- podporuje vývoj chrupavky
- snižuje hladinu cholesterolu
- pomáhá při hojení ran
- při nedostatku může zvyšovat riziko onemocnění cukrovkou
- důležitý pro mozek ( zlepšuje paměť a odolnost nervů )
- důležitý pro využití vitamínů ( např.vitaminu C )
Přírodní zdroje manganu:
- mořské řasy ( 370 mg )
- zázvor ( 26 mg )
- kardamom ( 28 mg )
- skořice ( 17,5 mg )
- lískové oříšky ( 6 mg )
Celkově nedostatek manganu , ale i dalších látek (křemíku, hořčíku, železa, vitamínu C a bioflavonoidů) je překážkou při regeneraci kostí, kloubů, chrupavek, vazů a šlach.
zobrazit více..
Loading...