Matcha tea (hov. mača) - matcha zelený čaj v prášku

Co je matcha tea?  Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává Matcha tea prášekvelmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.

V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.

Léčivé účinky čaje Matcha:

  • podporuje rychlejší metabolismus
  • stimuluje organismus podobně jako kofein (díky látce teofylin)
  • zvyšuje soustředění a paměť (brainfood)
  • zmírňuje stres a napětí
  • vhodný pro diabetiky
  • obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj (několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90%)
  • snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
  • detoxikační účinky
  • antioxidanty (katechiny), neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu
  • antioxidanty bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí
  • dodává energii
  • podporují imunitní systém
  • zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu
  • více o účincích matcha tea

Barva: smaragdově zelená barva

Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace

Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.

Recept na bylinné máslo s Matcha tee v prášku:

máslo necháme odstát 2- 3 hodiny při pokojové teplotě a následně přimícháme matcha tee, jemně pokrájenou chilli papričku, posekané byliny (petržel, pažitka, oregáno, saturejka, medvědí česnek nebo dle vašich možností..) rozmačkaný česnek a sůl: Připravímě si potravinovou folii a směs zabalíme na obou stranách a uválíme na váleček průměru cca 5 cm. Dáme do lednice a necháme ztuhnout. A nyní je připraven na podávání s pečiven do salátů..
  • 200g másla (můžeme nahradit ořechovým, fantazii se meze nekladou)¨
  • lžička Matcha tea v prášku
  • 1 strouček česneku
  • 1/2 červené chilli papričky
  • misku bylin (pepržel, medvědí česnek, pažitka, mladá kopřiva, oregáno, saturejka atd..)
  • na dochucení sůl, pepř, kurkuma a další koření
zobrazit více..
Loading...