Matcha tea (hov. mača) - matcha zelený čaj v prášku
Co je matcha tea? Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává velmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska. Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“
Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.
V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.
Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.
Léčivé účinky čaje Matcha:
- podporuje rychlejší metabolismus
- stimuluje organismus podobně jako kofein (díky látce teofylin)
- zvyšuje soustředění a paměť (brainfood)
- zmírňuje stres a napětí
- vhodný pro diabetiky
- obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj (několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90%)
- snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
- detoxikační účinky
- antioxidanty (katechiny), neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu
- antioxidanty bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí
- dodává energii
- podporují imunitní systém
- zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu
- více o účincích matcha tea
Barva: smaragdově zelená barva
Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace
Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.
Recept na bylinné máslo s Matcha tee v prášku:
- 200g másla (můžeme nahradit ořechovým, fantazii se meze nekladou)¨
- lžička Matcha tea v prášku
- 1 strouček česneku
- 1/2 červené chilli papričky
- misku bylin (pepržel, medvědí česnek, pažitka, mladá kopřiva, oregáno, saturejka atd..)
- na dochucení sůl, pepř, kurkuma a další koření