Medvědí česnek (Allium ursinum)

medvědí česnek (Allium ursinum) má rád vlhká místa nebo kolem potůčků. Zelené šťavnaté listy se sbírají ještě před rozkvětem (v průběhu dubna), jsou charakteristické vůní česneku (obsahují silici alicin). Ale 
Listy medvědího česnekupozor při sbírání, někdy si listy medvědího česneku můžete spést s listy konvalinky (konvalinka má spodní stranu listů lesklou). obsahuje sirné sloučeniny,  kyselinu L-askorbovou (vitamín C), betakaroteny, flavonoidy, silice, vitamíny, minerální látky. Vyzdvihnout můžeme zejména aliin, vápník, hořčík a jód.
 

Medvědí česnek a jeho účinky na zdraví:

  • prevence nachlazení a chřipky
  • působí proti nadýmání
  • proti plísním, střevním bakteriím, parazitům
  • při vysokem tlaku
  • proti kornatění cév
  • antibakteriální účinky
  • působí na kvasinkové záněty
  • zdroj vitamínu C (až 150mg na 100g) a chlorofylu
  • zdroj energie a antioxidant
  • urychluje hojení ran
  • při anémii (zdroj železa)
  • čistící účinek pro tělo (podobně jako rukola a kopřiva)
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • likviduje nežádoucí bakterie včetně stafylokoka a streptokoka
  • protinádorové účinky
  • více
Použití: do salátů, přímá konzumace, na výrobu pesta (dá se déle skladovat), špenát z medvědího česneku, do pomazánek, kořeníMedvědí česnek v lese
TIP: Najemno nasekaný medvědí česnek nechte zhruba tři týdny macerovat v olivovém oleji a budete se divit, jak výrazné aroma získá.
 

Kde koupit medvědí česnek?

Tipy pro domácí kuchyni:

Polévka z medvědího česneku, ingredience: 2 střední brambory, 1 svazek medvědího česneku, 1 - 2 bujóny, 1 l vody, 150 ml smetany, trošku mletého muškátového ořechu, sůl, pepř, 4 krajíce chleba

Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem, ingredience: 250 g tvarohu, 50 g másla, 30 ml mléka, špetka mleté papriky, špetka soli, pepř, svazek medvědího česneku

Medvědí česnek na jarním talířiSalát z medvědího česneku: mladé listy česneku nakrájíme najemno a přidáme nastrouhaný tvrdý sýr. Pokapeme citrónem, olivovým olejem, osolíme, opepříme a vše promícháme.

Jarní očistný salát: smícháme několik pokrájených listů česneku medvědího, několik lístků smetanky lékařské, salát hlávkový, ředkvičky, pórek, řeřichu a jedno rajské jablíčko. Přidáme mořskou sůl, šťávu z citrónu a tři lžíce olivového oleje. Konzumujeme jako přílohu k masu nebo s celozrnným pečivem.

Míchaná vajíčka s česnekem medvědím: 2 hrsti nadrobno nakrájených špenátových listů, 1 svazek nasekané petžele, jarní cibulky, listy česneku medvědího, 50g slaniny, 8 vajec, 125ml smetany, mletý pepř, sůl

Salát jinak: Čínské zelí, česnek a balkánský sýr nakrájíme nadrobno, opepříme a přidáme pár kapek oleje.

Tinktura z medvědího česneku

Potřebujeme: 1. mladé lístky medvědího česneku, 2. dl 60% lihu či ovocné pálenky 3. himalájskou sůl a drcený koriandr
Postup: Léčivku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

zobrazit více..
Loading...