Mrkev
Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje beta-karoten, předstupeň vitaminu A, betakaroten, vitaminy B (B6), C, E, D, K, vlákninu a 3%, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt, síra a jód.
Mrkev – použití a účinky:
- úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)
- perfektní podpora pigmentace a opalování
- chrání pokožku před poškozením UV zářením
- výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
- semena obsahují silice a kvalitní olej - luxusní kosmetický preparát
- zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
- pomáhá v léčbě proti neplodnosti
- zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
- podporuje tvorbu slin, čímž bojuje s bakteriemi, a posiluje dásně
- podobně jako jablko, čistí zuby mechanicky a zbavuje je skvrn
- vhodná potravina při jaterní dietě
- léčba při ischemické chorobě srdeční a následků infarktu myokardu
- výživa těhotných žen a kojících matek, kdy podporuje tvorbu mléka
- při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu
- močopudná a projímavá, usnadňuje peristaltiku střev, harmonizuje střevní mikroflóru (po léčbě antibiotiky nebo střevní infekci)
- podpůrná léčba kašle, bolesti v krku a nachlazení
- léčí nespavost a stavy vyčerpání
- zdroj antioxidantů - podporuje imunitní systém (vitamin A)
- pomáhá produkovat kolagen (díky obsahu vitamínu C)
- chrání tělo proti volným radikálům
- je prevencí rakoviny díky obsahu oxidantu - betakaroten
- prospívá zraku (betakaroten, lutein)
- neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny
- podporuje trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. (pektin)
- posiluje sliznice
- zastavuje proces stárnutí a omlazuje
- podporuje růst vlasů a nehtů
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- zdroj elektrolytů
- detoxikuje tělo od toxínů díky vláknině, čistí střeva a urychluje jejich pohyb
- zvyšuje mužkou plodnost a potenci - afrodisiakum
- aktivuje tvorbu spermatu
- podporuje nervový systém a působí proti stresu
- pro lepší vstřebatelnost karotenu se doporučuje vařenou mrkev kombinovat s tuky
- chrání totiž před rakovinou, infarktem a bojuje proti stárnutí
- více
Použití: od syrových salátů po mrkvové koláče, pro tělo je vhodnější mrkev vařená
Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.
Mrkvový salát:
Umytou mrkev nastrouháme, přidáme nastrouhané oloupané jablko zbavené jadřince. Přidáme kvalitní olej citronovou šťávu a vše promýcháme. Podle potřeby můžeme dochutit třtinovým cukrem a dozdobit hrozinkami nebo jiným sladkým sušeným ovocem.
- 200g mrkve
- 1 jablko
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce šťávy z citrónu
- 1 lžíce rozinek
Kde koupit sušenou mrkev?
zobrazit více..
Loading...