Muchovník
Muchovník (Amelanchier, aljašské či indiánské borůvky), dřevina, vhodná do volně rostoucích i stříhaných živých plotů. Na jaře, v dubnu, vás potěší krásnými bílými květy a zajímavé jsou i listy. Nejprve mají barvu bronzovou, v létě zelenou a na podzim se barví do oranžova až červena. Má chutné, jedlé bobule, podobné borůvkám, které jsou plné vitaminů a minerálů. Muchovník je bohatý na vitamíny A, B (B1, B5, B6, B7, B9), C a E na antioxidanty i fenoly. Obsahují mnohonásobně více draslíku, hořčíku, železa, manganu, fosforu a vápníku než borůvky.
- muchovník Lamarckův, dosahuje až dvoumetrové výšky
- muchovník olšolistý je schopný snést teploty do - 40 °C
Plody muchovníku a jeho účinky:
- podporují správnou funkci našeho metabolismu
- podporují obranyschopnost organismu
Použití: pro přímou konzumaci, pro přípravu kompotů, sirupů, marmelád, likérů, vína i destilátů.
Barva květů: bílá, rozkvétá na přelomu dubna a května
Plody: jedlé tmavomodré bobule, jsou velice šťavnaté a sladší než kanadská borůvka, dozrávají červen-červenec a je dobré plody obírat jednotlivě, jelikož dozrávají různě
- muchovník začíná plně plodit v období kolem šestého roku a může plodit až do 80 let
- muchovník je jeden z nejrychleji dozrávajících druhů ovoce v našich oblastech
Půda: vyžaduje písčitohlinitou, sušší půdu a umístění na slunci nebo v polostínu, nejlepší je půda s neutrálním pH, ovšem může být i mírně kyselá, či zásaditá.
Permakultura: Muchovník dobře snáší sucho a je plně mrazuvzdorný
- po výsadbě nového keře je potřeba učinit tzv. výchovný řez, poté už keř pouze prořezáváme pro obnovu větví a prosvětlení
- výborně snáší tvarovací řez, bez řezu dorůstá do výšky cca 5 -10 m, roste velmi rychle
- do živých jedlých plotů, pokud keře vysadíme s pravidelnou vzdáleností cca 1 metr od sebe, vytvoří nám „chutný“ živý plot
- je neuvěřitelně odolný keř, snese až mínus 40 °C a je mu jedno, zda poroste na slunci či ve stínu, zda bude mít lehkou či těžkou půdu
- má dosti hluboký kořenový systém
- keř je samosprašný
Muchovníkový likér
Ovoce propláchneme na sítku a vložíme do kastrolu. Vše vaříme čtvrt hodiny na středním plameni. Necháme vychladnout a přes husté sítko přecedíme. Cukr s vodou svaříme na sirup, který vlijeme do získané šťávy. Nakonec vmícháme líh. Necháme ustát do dalšího dne v chladničce a opatrně přes plátno přefiltrujeme. Ukládáme do lahví s dobrým uzávěrem. Popíjíme při přátelském posezení jako lék proti nachlazení a na žaludek nebo jako voňavou vzpomínku na léto.
- 400 ml přefiltrované šťávy z plodů
- 0,8 g puškvorcového oddenku (lze jej vypěstovat na zahradě, zakoupit v léčivých rostlinách nebo v lékárně)
- 0,2 g hřebíčku
- 0,2 g celé skořice
- kůru z 1 pomeranče
- 200 ml cukrového sirupu
- 400 ml 80% lihu (nejlépe z lékárny, nebo jej můžeme nahradit vodkou)
Muchovníkové víno
Plody muchovníku a červený rybíz vylisujeme. Šťávy odměříme přesnou měrkou a v doporučeném poměru smícháme. Přidáme vodu, vmícháme odvážený krystalový cukr, přisypeme živnou sůl pro kvasinky a balíček kvasinek. Úzkostlivě dodržujeme čistotu. Směs po promíchání přelijeme do skleněné láhve s kvasnou zátkou a necháme kvasit. Po bouřlivém kvašení se začne tekutina sama čistit. Hadičkou stáhneme čistý nápoj, na dně zůstanou zbytky ovoce a kal. Nápoj plníme do čistých, nejlépe vyvařených láhví a dobře zazátkujeme. Uskladníme v chladu a temnu.
- 250 ml šťávy muchovníku
- 130 ml šťávy z červeného rybízu
- 500 ml vody
- balíček živné soli a balíček kvasinek na výrobu vín (koupíme v drogerii)
- 190 g krystalového cukru