Obiloviny (jsou pěstované pro zrno) patří k základům pilířům stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů. V této kategorii najdete kompletní spektrum
obilovin, od nejběžnějších (pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso) po málo známé (kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant, slzo
vka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček i v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta). Celosvětový podíl obilovin ve stravě se odhaduje na 60 - 70%. Obiloviny se kombinují s masem,
lustěni nami a zeleninou.
Luště niny (obsahují hodně lysinu a málo methionu) je vhodné konzumovat společně s obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních aminokyselin.(tzv. kompletní bíl koviny - důležité zejména pro vegetariány a vegany). Jsou vhodné i pro životní styl Clean eating.