Omega mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale tělo si je nedokáže vytvořit - musí být přijaty stravou. Jsou obsaženy ve větším množství zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely a ořeších.

Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.

  • DHA, kyselina dokosahexaenová - esenciální kyseliny živočišného původu
  • EPA, eikosapentaenová kyselina - esenciální kyseliny živočišného původu
  • ALA, kyselina alfa-linolenová - např. lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina
  • Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20-40:1, což je obrovská nerovnováha)
  • tělo si teoreticky umí vyrábět EPA a DHA z ALA, nejde to však ideálně a přemění se jen pouze 10 - 20%

Přírodní zdroje omega 3 kyselin:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • sacha inchi olej, moringa a moringový olej
  • lněný olej, lněná semínka, konopná semínka a konopný olej, dýňový olej a dýňová semínka, slunečnice
  • cizrna, zdroj omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6)
  • chia semínka, černucha setá
  • máslo, sýry, smetana, tvaroh
  • ořechy (vlašské, mandle, para...)
  • quinoa
  • losos, tuňák, uzená makrela
  • rybí tuk - zdroj DHA EPA
  • křepelčí vejce (obsahují omega 3 a 6)
  • šrucha zelná

Nedostatek omega 3 se projevuje například:

  • zácpou
  • depresivní nálada
  • hypertenze
  • lámání nehtů
  • kožní vyrážky
  • problém s klouby

Omega 3 a jejich pozitivní účinky:

  • Omega 3 kyseliny jsou nepostradatelné zejména pro mozek, pomáhá mírnit deprese, agresivitu, ADD, ale též pro srdce.
  • protizánětlivý účinek ( snižují množství zánětlivých markrů v krvi )
  • působí proti depresím
  • nepostradatelné pro mozek a jeho výživu
  • podporuje srdeční sval
  • zlepšují krevní oběh
  • snizují hladinu triglyceridů až o 40%
  • působí proti vzniku kardiovaskulárním chorobám
  • snižují riziko umrtí, infaktu a mozkové příhody
  • podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky
  • prevence rozvoje Crohnovy choroby
  • podporují pestrostí skladby střevních bakterií
  • jsou prevenci diabetu, obezity
zobrazit více..
Loading...