Omega mastné kyseliny

Omega 3 vícenenasycenou mastnýou kyselinu si tělo nedokáže samo vyrobit, proto je přijímáme ve formě potravy. Přírodní zdroje omega 3 vícenenasycených mastných kyselin: semínka - chia, len, bazalka, černucha, moringa, ořechy - mandle, para ořechy, oleje - sacha inchi, chia, lněný, konopný, kokosový olej, obiloviny - quinoa, mléčné výrobky, maso - losos, tuňák, makrela..

Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20 - 40:1, což je obrovská nerovnováha).

  • kyselina eikosapentaenová (EPA) - ryby (např. losos, tuňák,  sardinky, makrely), olej z tresčích jater
  • kyselina dokosahexaenová (DHA) - ryby (např. losos, tuňák,  sardinky, makrely), olej z tresčích jater
  • kyselina alfalinolová (ALA) - vlašské ořechy, řepkový olej

Omega 3 a její účinky na zdraví:

  • prospívá  kardiovaskulárnímu systému
  • je prevencí před infarktem či mrtvicí
  • vhodný při léčbě cystické fibrózy
  • působí proti demenci, nádorovým onemocněním a podporují správnou funkci ledvin
  • podporuje zdraví vlasů, nehtů a snižuje jejich lámavost a podporuje zdravější vzhled pokožky
  • přispívá ke zdraví mozku a nervového systému
  • snižují zánět a stávají se součástí membrán mozkových buněk
  • zvyšuje pružnost cév
  • zajišťují dobrý stav kardiovaskulárního systému, mozku a jsou důležité pro lidský metabolismus, mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a příznivě působí na kvalitu tepen
  • omega-3 jsou zároveň stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému a podílejí se na výstavbě buněčných membrán

Přírodní zdroje omega 3 kyselin:

  • chia semínka, quinoa, lněná a konopná semínka a oleje
  • vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy
  • brusnicový olej, konopný olej (ideální poměr 3:1 omega 6 : omega3), rakytnikový olej, kokosový olej , sacha inchi
  • sardinky, ančovičky, losos,tuňák
  • moringa olejodárná
  • křepelčí vejce, cizrna, zdroj omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6)

Dlouho se mělo za to, že omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku účinkují jak v prevenci infarktu a proti předčasnému úmrtí, ale že léčí i další obtíže kardiaků. Nejnovější poznatky vědců ale takovéto závěry nepotvrzují. Organizace Cochrane Collaboration s ústředím v Londýně a sdružující přes 30 tisíc odborníků z celého světa, kteří provádějí nezávislé lékařské analýzy, provedla rozsáhlou studii se 112 tisíci lidmi (tento systematický přezkum zahájili vědci na žádost Světové zdravotnické organizace). Vyplynulo z ní, že skutečně neexistují důkazy o prospěšnosti omega-3 kyselin na lidské zdraví.

  • „Můžeme si být jistí pravdivostí našich výsledků, byť jsou v rozporu s všeobecným názorem, že omega-3 doplňky chrání srdce“
  • Vzdor všem zjištěním však lékařka Hooperová z University of East Anglia v britském Norwichi upozornila, že konzumace zejména ryb má své opodstatnění. Obsahují totiž důležité prvky jako jód, selen, vápník a vitamín D v množství, které se v jiných potravinách nevyskytuje

Zdroj Novinky.cz 19.7.2018

Kyselina dokosahexaenová (DHA) 600 mg a její účinky:

  • Přispívá k normálnímu vývoji zraku kojenců do 12 měsíců věku. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 100 mg DHA denně. Při použití v kojenecké výživě, musí potravina obsahovat nejméně 0,3% DHA z celkového obsahu mastných kyselin, jinak nelze uvedený přínos tvrdit.
  • Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji očí plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
  • Příjem z těla matky přispívá k normálnímu vývoji mozku plodu v těle matky a kojenců vyživovaných mateřským mlékem. Příznivého účinku se dosáhne při příjmu 200 mg DHA denně navíc k doporučené denní dávce příjmu omega-3 mastných kyselin u dospělých, tj.: 250 mg DHA a kyseliny eikosapentaenové (EPA).
  • Přispívá k udržení normální činnosti mozku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
  • Přispívá k udržení normálního stavu zraku. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg DHA denně a pouze u potravin, které obsahují minimálně 40 mg DHA na 100 g a na 100 kcal.
  • Přispívá k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g DHA denně v kombinaci s kyselinou eikosapentaenovou (EPA). Doplňkový přívod nesmí překročit 5 g denně kombinace EPA a DHA a nelze jej tvrdit u potravin určených pro děti.

Kyselina eikosapentaenová (EPA) a její účinky:

  • nemá

Kyselina linolenová (ALA, omega 3 mastné kyseliny) 3000 mg

  • Přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, příznivého účinku se dosáhne při přívodu 2 g ALA denně.
zobrazit více..
Loading...