Oregánový olej
oregáno, lidově řečeno dobromysl se používá sušeném stavu jako koření nebo se lizuje za studena na olej. Je zdrojem vápníku, horčíku, zinku, železa, mědi, manganu, boru a také vitaminů C a A. Kromě carvacrolu jsou v něm obsaženy také fenoly a nebo thymol, který dokáže zabíjet nemocné buňky a pomáhat v obnově nových. Terpeny zase zajišťují antiseptické, antivirové a uklidňující vlastnosti.
Oregánový olej a jeho účinky na zdraví:
- přírodní antibiotikum
- přirozený zabiják bakterií, mikrobů, mikroorgansmů, virů a parazitů (carvacrol)
- působí také dezinfekčně (infekce na povrchu těla)
- podporuje trávení, ale i dýchání a také funkci kloubů
- působí proti plísním (vnější i vnitřní) a ničí
- dezinfikuje trávicí soustavu
- při zácpě a průjmu
- při žaludečních a žlučníkových problémech
Příprava oregánového oleje:
potřebujeme slunečnicový olej a svazek oregana. Oregano omyje a osušíme, vložíme do skleněné nádoby a zalije slunečnicovým olejem tak, aby oregano bylo zcela zalité. Olej následně necháme odstát dva dny a láhev vzduchotěsně uzavřeme a odložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech oregano z oleje vyjmeme. Připravený olej dokáže vydržet celý rok.
Zdroj: ctidoma
zobrazit více..
Loading...