Ostropestřec

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)  je statná bodlákovitá bylinka jedno až dvouletá dorůstající výšky cca 2 metry, má typické fialové květy se špičatými stonky, posiluje trávicí funkce, podporuje obnovu jaterních buněk, stimuluje metabolismus jater a žlučových cest, podporuje očistu (pročištění) jater. . Účinné látky jsou obsažené úplně pod osemením, proto se semeno užívá i se slupkou, neloupe se. Semena se sbírají v průběhu srpna a září.

  • tinktura z ostropestřece mariánského
  • semena ostropestřce (celá, drcená)
  • ostropestřecový olej (pro vnitřní užití, do salátů)

Ostropestřec mariánský a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • tzv. jaterní bylinka

Ostropestřec mariánský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost, trávení a funkce jater, pročištění
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Normální činnost srdce
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost

Použití: mletý ostropestřec do jogurtů, snídaňových směsí, do medu, celý ostropestřec používáme na přípravu čaje

Kvalita: semena ostropestřce jsou bez pachu a mají hořkou chuť, balí se do paírových obalů a skladuje se v suchu a temnu

Skladování: na chladném, temném a suchém místě, do teploty 25°C

  • semena skladujeme ve skleněných lahvích celá nemletá, pokud se rozdrtí jsou náchylná na žluknutí a mění se jejich účinky
  • při delším skladování mletých semen ostropestřce se doporučuje smíchat v poměru 3:1  s glukopurem, aby nežlukly

Kontraindikace: nevhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Bylinky s podobnými účinky:

Vůně:

Barva květů: fialová

Sběr: semena, srpen - září když se objeví první chomáčky bílého chmýří

Sušení:

Záměna: jiné druhy bodláků

Stanoviště, výskyt: rumiště, zásadité půdy

Lidové názvy: Kristova koruna, mariánský bodlák, bejlí panny Marie, bodlák, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Mariánský, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, strakáč, bílý trn, ostrolist, podstřel nebo volčec

Pověsti a pořekadla: Panna Maria utíkala s Ježíškem před králem Herodem přes poušť, po cestě ho krmila a kapka mateřského mléka dopadla na bodlák u jejích nohou.

Permakultura: ostropestřec můžeme pěstovat jako letničku na zahrádce (sejeme koncem března až v dubnu)

Signatura: ostnaté listy s typickými listy s mramorovou kresbou (bílo-zelená)

  • produkuje velké množství semen, může se stát nepříjemným plevelem

Macerace, ostropestřec mariánský tlučená semena:

v hmoždíři roztlučeme ostropestřecová semínka (jednu lžičku) a zalijeme vlažnou vodou, necháme louhovat 60 min, macerát pijeme v 14 hodin,  3-4 x týdně

Jak připravit odvar z ostropestřce mariánského?

lžičku plodů ostropestřce vaříme ve 250ml  cca 5 minut, necháme vyluhovat 10 minut a scedíme, popíjíme čaj vždy čerstvý, 1 x denně

Jak připravit tinkturu z ostropestřce mariánského?

roztlučená semena zalijeme min. 40% alkoholem (např.vodka) v poměru cca 1 : 10 a necháme 21-28 dní macerovat ve skleněné nádobě, průběžně protřepeme a nakonec přefiltrujeme přes filtrační papír nebo jemné plátno.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...