Ostružiny (černice)
ostružina patří mezi domácí významný zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu, zdraví a detoxikaci. Ostružina je popívaný keř s ostny. Plody bobule černé barvy mají vysoký obsah karotenů, antioxidantů, které ničí v těle volné radikály, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny obsahují celou řadu živin a léčiv, včetně sacharózy, glukózy, fruktózy (do 5%), kyseliny citrónové, kyseliny vinné, kyseliny jablečné, kyseliny salicylové a další organické kyseliny, vitamíny skupiny B,C, E, K, P, PP, provitamin A, , minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baruim, vanad, kobalt, stroncium, titan, taniny a aromatické sloučeniny, pektin, celulózu. V lečitelství se používají listy, kořen a černé plody.
- ostružinová šťáva
- lyofilizované plody
Ostružiny a jejich účinky:
- působí proti osteoporóze
- mají detoxikační účinek
- působí proti depresi, stresu a nervozitě
- zdroj omega 3 a 6 kyselin
- protinádorové účinky
- posilují imunitní systém
- působí proti volným radikálům
- podporují hubnutí
- zdroj antioxidantů (karoteny, lutein, bioflavonoidy, vitamin C, E)
- dodávají zdravou barvu naší pleti
- pomáhá při nachlazení, angíně, chřipce, kašli,a zánětu dutin
- zpevňují cévy
- urychluje metabolismus
- afrodisiakum - na potenci a podporu erekce
- působí proti stárnutí organismu - anti aging
- zlepšují průtok krve
- prevence anémie
- chrání a zlepšuje zrak (lutein)
- podporuje vzhled pleti, vlasů, ale i nehtů
- podporuje správnou činnost svalů
- pomáhají po chemoterapii a ozařování
- více
Použití: do snídaňových směsí, musli, ovesných kaší, pudingů, smoothie atd..
Kontraindikace u čerstvých plodů: záněty střev, žaludku a žaludeční vředy nebo poruchy činnosti žlučníku.