Ostružiny

Plody ostružiníku jsou zdrojem anthokynů, ovocných kyselin, tříslovin, cukrů a vláknin. Ostružiny jsou vhodným ovocem při hubnutí. Urychlují trávení, metabolismus a pomáhají tělu zbavit se nejen škodlivých látek ale i přebytečného tuku z těla.

Ostružiny a jejich účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje očistu těla a osu MTM
  • pomáhají při řídké a tuhé stolici
  • podporují mozkové funkce, působí také proti vnějšímu tlaku a nervozitě
  • podporují střevní flóru - mikrobiotu
  • příznivě působí na stěny cév a působí jako prevence proti žilním chorobám
  • močopudný účinek, při zánětech močového měchýře
  • zdroj omega 3
  • urychlují metabolismus, přírodní afrodisiakum pro muže
  • zdroj energie a podporuje regeneraci
  • podporuje dlouhověkost a působí proti předčasnému stárnutí, zdroj protioxidantů
  • prospívají proti nachlazení, kašli, zápalu plic, snižují horečku, při revmatismu, podporují obranyschopnost (čaj nebo kloktadlo)
  • mají protisklerotický a protizánětlivý účinek
  • maliny a ostružiny prakticky zastavují kyslíkové stárnutí mozku savců
  • fermentované ostružiníkové listy můžeme použít jako náhradu za černý čaj, neobsahují však kofein
  • více

Ostružiny - plod, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemají

Ostružiny - list, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální hladina glukózy v krvi
  • Normální funkce dýchacího systému

Použití: pro léčebné účely se používají plody i listy (které můžeme i fermentovat), lepší účinky mají divoce rostoucí ostružiníky

Kontraindikace: problémy se žlučníkem, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Sběr: listy bez stopek (květen až srpen), černé plody

Plod: černá bobule

Lidové názvy: černice

Signatura: ostružiník je trnitý plazivý keř, který má i listy s ostny

  • černé plody
  • kyslíkové opotřebení (poškození kyslíkovými radikály) buněk mozku a celého těla je podstatně slabší u organizmu chráněného pigmentem ostružin

Jak připravit tinkturu z listů ostružiníku?

10 g sušených listů necháme podobu 21 dní louhovat v jednom deci 40% lihu a občas protřepeme, následně scedíme - používá se jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny

zobrazit více..
Loading...