Ovocné přírodní šťávy

 Superpotraviny, ovocné šťávy Goji juice himalyo 750mlOvocné šťávy patří právem k superpotravinám. V našich podmínkách se tradičně lisuje šťáva z vinných hroznů, jablek, případně hrušek. Řada zahrádkářských spolků mají lisovny i pro širokou veřejnost.  Z ostatního ovoce vyjímečně. 100% šťávu si můžeme vyrobit sami pomocí odśtavňovače a čerstvého ovoce. Doporučujeme používat odšťavňovače, které mají malé otáčky ( nedochází k nastartování hnilobným počesům ve šťávě ) a plastové  nebo nekovové součástky( vitamin C se likviduje ve styku s kovem). Můžeme použít též použít plastové struhárko ovoce nastrouhat  nasypat do hrubší textilie a potom vylisovat ovocnou šťávu. Štávy můžeme zamrazit a nebo uskladnit na několik dní v ledničce. Ovocné štávy doporučuje pít ráno a večer naopak si můžete dát šťávu ze zeleniny ( mrkev, celer, špenát, červená řepa atd..).

  • kombinace ovoce a kávy ještě zvýší močopudný efekt

 Ovocné šťávy - seznam: 

  • Aloe vera
  • Arónie - černý jeřáb, sklízíme na podzim, nejlépe před prvním mrazem
  • Acai, tropické ovoce, pouze dovozené šťávy, mrazěné, lisované nebo ve formě prášku
  • Borůvková a brusinková šťáva ( hlavně na Slovensku), ovoce dozrává v našich podmínkách v průběhu léta, vhodné i pro zamrazení
  • Granátové jablko, exotické plody, nejčastěji z okolí černého moře, vyloupou se červená jádra a ty se potom vylisují, nebo můžeme granátovému jablku odříznout horní část a poté vymačkat ručně šťávu do skleničky
  • Goji kustovnice čínská, zde si musíme vystačit pouze s dovozovými šťávami. Zjistěte si jak je uvedená šťáva konzervovaná, nejlepší pro zachování vitaminů a dalších látek je moderní konzervace dusíkem, nebo šetrná pasterizace
  • Noni, silná antioxidant, superpotravina, pouze dovozové šťávy
  • Kokosová voda
  • Graviola
  • Rakytnik řešetkákový, pěstuje se i v českých podmínkách, sklizeň je komplikovanější, nejlépe stříhat větvičky i s plody.
  • Černý ry bíz
  • Malina
  • Zázvorová  šťáva z kořene

100% ovocné šťávy konzervace: dusíkem, pasterizací šťávy, ovoce a zeleninaatd.

  • teplotou nad 35 stupňů se likviduje vitamin C
  • pasterizace ( teplota nad 80 stupňů ), při teplotě nad 42 stupňů se likviduje část betakarotenů, enzymů a vitamin C
  • paskalizace ( ošetření vysokým tlakem) je šetrný způsob, jak zachovat potraviny nutričně hodnotné po dobu několika týdnů.
  • výhodou konzervace dusíkem je zachování vitaminu C, enzymů a betakarotenů

Přírodní šťávy?

  • https://www.awashop.cz/prirodni-stavy-c42/

  

zobrazit více..
Loading...