Pesticidy

pesticidy jsou chemické látky, které se používají na likvidaci škůdců, ochraně rostlin a skladování zásob. Tyto toxické látky obsažené v půdě a ve vodě dostávají do organismu, kde působí negativně na lidské zdraví. Znepokojení vyvolává především zjištění, že účinkují při daleko nižších koncentracích, než jaké se doposud považovaly za toxické. V Česku se spotřebuje cca  1,7 kg pesticidů na hektar zemědělské plochy ročně.
  • nezvyšují zemědělskou produkci, pouze omezují ztráty způsobené chorobami a škůdci a snižujít tak náklady na práci
  • bez používání by poklesla o 40 % produkce (u obilovin je to asi 30 %, zatímco u zeleniny 50 % a u ovoce dokonce 75 %)
  • úspora práce a peněz je však vykupována dlouhodobým poškozováním životního prostředí, ničením půdy a velmi pravděpodobně také zhoršeným zdravím lidí
  • tzv. koktejlový efekt pesticidů na zdraví - nikdo nezkoumá účinek pesticidů v jejich kombinaci a v čase

Negativní vliv pesticidů na zdraví:

  • působí negativně na vývoj nervové soustavy (poškozují nevratně mozek)
  • zvyšuje riziko vzniku leukémie u dětí
  • narušují hormonální systém člověka a jiných živočichůrozvoj rakoviny
  • podráždění kůže, očí a plic
  • hyperaktivita, porucha pozornosti (ADHD)
  • postupná neplodnost u mužů a žen
  • poruchy pohlavních orgánů u mužů a žen
  • vrozené vývojové vady
  • poruchy imunitního systému včetně alergií a autoimunitní onemocnění
  • nejcitlivější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy nebo starší a nemocní lidé

Znečištění vody pesticidy:

Znečištění potravin pesticidy:

V novém výzkumu bylo toto zjištění potvrzeno také u dospělých jedinců. Vědci v Austrálii zjistili, že lidé, kteří konzumovali výhradně ekologickou stravu po dobu jednoho týdne, zaznamenali 90 % snížení expozice pesticidů. Výsledky ukázaly, že lidé kteří přešli na BIO stravu mohou výrazně snížit expozici pesticidů, což dokazuje, že ekologická strava hraje klíčovou roli. Více
  • limit pesticidu pro BIO potraviny je 0,01 mg/kg

Jak se dá odstranit část pesticidů z ovoce a zeleniny?

 
Pesticidy se ukládají ve všech částech plodin - na povrchu, ve slupce i uvnitř. Na povrchu najdete jen menší část pesticidů, jsou to ty, které byly použity těsně před sklizní nebo až po sklizni (např. přípravky proti plísni). Důkladné omytí ovoce a zeleniny je důležité, ale s některými pesticidy toho moc nezmůže. Odstraněním slupky se zbavíte mnohem většího množství nežádoucích látek, na druhé straně tím odstraníte mnoho těch užitečných, protože ve slupce se často koncentruje velké množství živin.
Pokud nechcete přijít o vitamíny, použijte k odstranění všech zdraví škodlivý látek směs octa, vody a mořské soli. Jak postupovat? Nejprve ovoce typu jablka hrušky omyjte teplou vodou, aby se odstranil vosk, kterým je toto ovoce stříkáno proti vysychání. Ovoce a zeleninu namočte do roztoku z vody a octa (alternativně jedlá soda bikarbona). Směs udělejte v poměru 90% vody a 10% octa a přidejte lžičku mořské soli. Nechte zeleninu nebo ovoce ve vodě namočenou po dobu 15 - 20 minut a poté ji omyjte pod tekoucí vodou.
  • alternativně: roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda,  v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek, ovoce a zeleni nu nechejte v tomto roztoku působit cca 15 min.
  • alternativou je také okrálení nebo oloupání slupky, nevýhodou je, že se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje
  • ocet a čistá voda, roztok v koncentraci 1 : 10, ovoce a zeleninu nechte v roztoku cca 15-20 min a následně opláchněte vodou
  • jablečný ocet zničí až 98 bakterií a škodlivin, roztok s vodou v koncentraci 1 : 10, plody necháme působit cca 20 min. a pak opláchneme ve vodě
  • jedlá soda, citronová šťáva a voda, ve 1000ml důkladně rozmícháme jednu lžíci citronové vody, 2 lžíce jedlé sody, plody vložíme na 10 min. do roztoku a pak opláchneme
  • grapefruitová šťáva - jedna lžíci, lžíci jedlé sody, sálek bílého octu a vody, rozmícháme a touto směsí postříkáme plody necháme 5 min. působit a omyjeme vodou.

Potraviny z obchodů, které mohou obsahovat pozůstatky pesticidů:

  • jablka, broskve, jahody, hrozny, dovážené nektarinky
  • celer, špenát
  • sladká paprika, okurky, cherry rajčata
  • dovezený hrášek
  • brambory
Další oblastí, kde se můžeme setkat s pesticidy jsou čistící a kosmetické přípravky.
 
 
zobrazit více..
Loading...