Petržel
Tato diuretická bylina udržuje funkční cévní systém, pomáhá vylučovat toxiny.Petržel v kombinaci s jablečným octem obzvláště dobře redukuje tělesný pach a zlepšuje zažívání. Přirodní kyseliny, chlorofyl a enzymy v této potravině zvyšují střevní mikroflóru a tím pomáhají neutralizovat jedy, plyny a nafouknutá břicha. Petržel se dobře kombinuje s česnekem a cibulí. Využitelná je v podstatě celá rostlina. Kořen, listy i semena obsahují příznivé silice v léčivém množství.
Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B1, B2, B3, B9, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové a chlorofylu.
Petržel a jeho účinky na zdraví:
- čistí krev
- zdroj chlorofylu a flavonoidů, tělo může lépe detoxikovat
- superpotravina
- zlepšuje okysličení buněk
- podporuje mozek a mozkové funkce
- při prevenci rakoviny
- působí proti střevním parazitům
- působí preventivně proti vzniku zubního kazu
- posiluje dásně a pomáhá v boji se záněty v ústní dutině
- zlepšuje funkci ledvin, je silně močopudná (přírodní diuretikum)
- napomáhají trávení a mírně snižuje krevní tlak (flavonoidy a silice)
- redukuje úroveň homocysteinu
- zdroj kyseliny listové (důležitá pro těhotné ženy a hraje velmi důležitou roli při vývoji plodu)
- pomáhá při potížích s krevním oběhem či celulitidou
- podporuje chuť k jídlu
- mírné afrodisiakum
- prospívá zraku (lutein a zeaxatin)
- mírní nadýmání, je zdrojem elektrolytů
- pomáhá odplavit z těla nadměrné množství kyseliny močové
Kontraindikace:při zánětlivém onemocnění ledvin a v době tšhotenství a kojení se nedoporučuje překračovat běžné dávky přijímané v zelenině