Podléška, tzv. přemožitel zimy

Jaterník podléška, též jaterník trojlaločný (Hepatica nobilis Schreb.) vytrvalá nízká bylina (5 až 25 cm) s plazivým odenkem, rostoucí v Podléška jaterní. Lidové názvy podlístka nebo podlíška jsou odvozeny z toho, že tato bylina se často nachází pod lískami Květy (osmidenní doby kvetení) mají barvu blankytně modrou nebo fialovou, vzácněji růžovou nebo bílou, vykvétají začátkrm dubna. Pro léčebné účely se používá se hlavně list  - sbírají těsně po odkvětu (Folium hepaticae), někdy i s květem (Herba hepaticae).
  • roste časně na jaře ještě před tím, než stromy získají listí. Po odkvětu nadzemní část umírá a do léta je úplně pryč

Jaterník podléška a její účinky:

  • používala se jako náhražka černého čaje
  • bylinka pečující o játra a žlučník
  • při onemocnění horních cest dýchacích
  • na nemoci jater a žlučníku (záněty jater, cirhózu jater, oslabená játra, zvětšení jater, žlučové kameny a písek, podrážděný žlučník a slezinu)
  • močopudný účinek, nemoci močového měchýře
  • k zastavení krvácení - přikládáním listů jaterníku na rány
  • nálev se používal pro usnadnění odkašlávání, pomáhá při onemocnění dýchacích cest, zevně jako kloktadlo
  • čistí ucpaná játra, vypuzuje moč a písek, čistí ledviny a měchýř
  • působí antibakteriálně při onemocněních jater, při chronické bronchitidě a tuberkulóze
  • je vhodné ho kombinovat s bylinkami s podobnými či podpůrnými účinky
  • více

Kontraindikace: nejsou známé

Čeleď: patří do pryskyřníkovitých (Ranunculaceae)

Půda: na výživnějších, mírně kyselých až mírně zásaditých 

Místo: vyžaduje polostín

Jak připravit čaj z jaterníku?

2  lžíce jaterníku nebo níže uvedené směsi zalijeme 500 ml vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x-3x denně nalačno asi 30 minut před jídlem.

ingredience na přípravu čaje na potíže s játry: 5 dílů listů jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořenu pampelišky, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 4 díly natě třezalky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...